student
2018-12-01

2018-12-01

Evelina Persson, Nursing programme, MFS studies, Ecuador

Hej, jag heter Evelina Persson och tog nyligen min sjuksköterskeexamen från Jönköping University. Jag och min klasskompis valde att söka MFS-stipendier för att vi ville ta chansen att åka iväg och samla in material till vårt examensarbete utomlands, dels för upplevelsen i sig och sen för att se hur sjukvården fungerar i ett u-land samt att höra deras åsikter och tanker kring den.

Både jag och min klasskompis var intresserade av att åka till Sydamerika och efter ett samtal med en kvinna på internationella kontoret på högskolan fick vi en kontakt med en kvinna som drev ett hälsocenter i Quito, Ecuador. Tillsammans med denna kvinna valde vi att skriva vårt arbete om `unga kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter` då detta visade sig vara ett aktuellt ämne vad gäller hälsa.

När vi väl kom till Quito visade det sig att få kunde engelska eller hade väldigt begränsad engelska, detta var ett problem då vi tänkt utföra intervjuer på engelska. Med stöd från vår kontakt och kvinnorna som arbetade på hälsocentret fick vi kontakt med en kvinna som kunde agera tolk åt oss under intervjuerna. Vi genomförde totalt 10 intervjuer i Quito främst med personer som arbetade med unga kvinnor på något sätt såsom läkare, psykolog och lärare osv. Dessa intervjuer blev långa samtal om syn på sex, abort, könsjukdomar, sexualundervisning, preventivmedel samt katolska kyrkans inflytande vad gäller sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter och mycket mer, det var intressant att höra deras tankar och åsikter och de skiljde sig mycket åt dem emellan. Vi träffade många nya vänner under vårt besök och fick uppleva så mycket glädje, kärlek genom att ta del av deras kultur.

När våra intervjuer var klara flyttade vi vidare ner mot kusten för att transkribera intervjuerna och börja fila på själva uppsatsen. Vi bodde i ett område som heter Santa Elena och det var underbart där, solen värmde och havet var svalt, det enda obehagliga var alla vattenormar. Utöver allt arbete reste vi en del, vi ville se så mycket av Ecuador som var möjligt under de 8 veckor vi spenderade där. Vi träffade en vän som visade oss runt i Quito stad, underbart vacker stad med olika inhemska marknader, ekvatorn, färglada torg och god mat. Vi tog en helg och åkte ut i regnskogen för att se den otroligt vackra naturen och vi provade även på ett flertal ”extremsporter” såsom forsränning, klättring nedför vattenfall, och ziplines, vilket var läskigt men kul!

Vi valde att avsluta vår resa med några dagar på Galapagos öarna där vi snorklade, vandrade och träffade sjölejon, iguanas, späckhuggare, land- och vatten sköldpaddor, pelikaner och massa andra djur. Jag är så tacksam över att få ha varit med om denna resa, jag har lärt mig mycket om mig själv och fått ett ta del av så många åsikter och perspektiv vad gäller min nya profession vilket känns viktigt då vi lever i ett multikulturellt samhälle, sist är jag tacksam för att alla nya vänner jag fått under denna tid.