student
2019-02-01

2019-02-01

Elisa Lärkfeldt, Agnes Qvarnström, Erica Gustafsson,Ilone Jacobsson, Abdul Rahman Noore, Nursing programme, 5 weeks at Chang Gung University, Taiwan

Jag har alltid tyckt att det är spännande att upptäcka nya platser. Och då främst att uppleva hur olika kulturer är och hur det är att leva någon annan stans. För fem år sen flyttade jag från Stockholm till Jönköping av just den anledningen och tyckte det va väldigt spännande att få se hur livet är i en mindre stad, och när jag fick möjlighet att bo och leva i ett annat land på andra sidan jorden, om än bara i fem veckor, så tänkte jag att det passar mig perfekt! Jag ville ha en större förståelse för hur vård går till i andra kulturer. Det är lätt att tänka att våra metoder alltid är de bästa men jag vill få se hur det är på andra platser och förhoppningsvis ta med något hem som jag inte hade lärt mig i Sverige. Jag tänker också att erfarenheten är värdefull om jag träffar en Taiwanesisk patient i framtiden.

Hur du bodde, hur du fick tag på bostaden, om du var nöjd med boendet?

Universitetet fixade boende till oss via mejlkontakt. Vi fick ett fint fyrbäddsboende i en studentbyggnad som var 11 våningar högt. Tjejer för sig, killar för sig med besöksförbud för det motsatta könet på rummen.
Boendet hade:
- Ordentligt med förvaring för varje person
- Egen toalett- & dusch.
- Våningssängar med skrivbord.
- Varm- & kallvattenmaskin i korridoren.
Detta gjorde att vi kunde köpa mat som man endast tillför vatten som lite mellanmålsalternativ.
- Tvättstuga (Tvättmaskin, torktumlare, centrifug).
- AC & Fläktar
- Micro


Det som inte fanns:
- Kök
- Kylskåp

Tips:
- Det vissa av oss gjorde för att komplettera boendet till ett skönare boende var att köpa ordentliga madrasser till sängen för en billig peng. Taiwaneserna sover på centimetertunna madrasser av bambu (vilket man kan få hyra av skolan), vilket inte passade oss svenskar som är vana med minst 10cm’s madrasser. Dessa madrasser fick vi hjälp att hitta av vår Buddy för en billig peng.
- Minibutik, foodcourt, mc donalds & underbar smootiebar finns på skolområdet.
- Vill man besöka restauranger för en matbit och/eller shoppa tog man gratisbussen som går till och från skolan (eller taxi) ca 10 min resväg.

Innan resan var det Lucie som först hade den kontakten åt oss. Hade vi några frågor ställde hon dem åt oss. Lucie är en klippa! Men lite närmare resan typ 1 månad innan fick vi själv kontakt med universitetet. Vi skickade info till dom om vilka vaccin vi tagit samt läkarintyg på att vi var friska och lungröntgen. Jag själv tyckte inte det var något större problem med infon. Blev ju så klart lite väntetid på svar från läkaren och det va stressigt när det va så kort varsel. Men allt gick bra.

Kostnadsnivån i landet. Var det dyrt eller billigt att leva där?

Taiwan är definitivt ett billigt land att leva i. Jag mins min första chock när jag handlade mat på en buffé och fick betala 14kr för en full tallrik! Är man bara inte så kräsen med vad man vill äta så går det att leva extremt billigt. Mycket mat är friterat, hela småfiskar var inte ovanligt, inte heller sniglar, kokta ägg och burkgrönsaker.

Lokala resor var också väldigt billiga. Vi köpte ett kort som man laddade med pengar och det gick att använda både till kollektivtrafik men också som ett vanligt betalkort i butiker! Mycket smidigt om man vill slippa kontanter. En bussresa kostade ungefär 3 svenska kronor.

Rummet som vi hyrde var också väldigt billigt. Vi betalade per person 800 kr för att bo där alla fem veckorna. Dock va standarden inte den bästa men det va fräscht och praktiskt byggt och jag trivdes jättebra.

Vill man handla kvalitetsprylar så fanns det en outlet-galleria som låg 5 minuter bort med buss. Där fanns de flesta kända märkena såsom Tommy Hillfinger och Mango och alla priser var Outlet-priser. Sakerna kostade lite mer än på en marknad men kvaliteten va mycket högre.

Kanske upplevde du något särskilda höjdpunkter du vill dela med dig av?

Det fösta jag tänker på var då jag redovisade om neuroblastoma. Detta var inget som ingick i kursen utan jag fick möjligheten att göra detta arbete från min handledare under praktiken. Det var jättelärorikt, rätt svårt och nervöst. Det var nämligen så att när jag gick med på sjukhuset så träffade jag på ett barn sam hade sjukdomen neuroblastoma och jag frågade läraren ”vad är det för sjukdom?” Men jag fick inget svar direkt utan läran svarade ”du och Ketty kanske vill ta redo på det och redovisa för oss andra i nästa vecka? Jag tänkte till innan jag svarade. Tänkte att det är ju gött att chilla men detta arbete kan jag ju verkligen lära mig något av! Så jag sa ja. Jag arbetade ihop med Ketty. Det var spännande för jag läse på svenska sidor och hon på kinesiska sidor men vi pratade engelska med varandra.

När vi skulle redovisa kände jag mig så nervös. Vi hade bestämt att Ketty skulle prata på kinesiska och jag på engelska. Och det gick riktigt bra. Läraren sa bra jobbat! Vilket gjorde mig riktigt glad. Lärarnas status är väldigt hög i Taiwan och man får bara beröm om dom verkligen menar det! Tips: Får du chansen att utmana dig så här gör det. Man växer verkligen av det.

En annan höjdpunkt av när vi åkte ner till södra delen av Taiwan. Vi bokade hotell och snabbtåg till Kaohsiung. Och där spenderade vi 5 dagar. Det finns en jättemysig ö man kan åka över med båt till. Där var vi mycket. Gick på night market, badade i havet (jättemycket), solade och åt spännande mat. En kväll gick vi ut och dansade på klubb. Ja, det var ett skönt avbrott från skola, sjukhus och plugg.

Annars är naturen i Taiwan cool! Man kan bara sitta och njuta av den i en park eller ta en promenad. Varför inte ta en jogging runda?

Sista men inte minst får man inte missa Taipei 101!!! Världens som fram till 2010 var världens högsta byggnad med sina 449 meter och 101 våningar. Så coolt!! Utsikten är fantastiskt man ser över hela Taipei. Det kostar lite att åka upp med hissen, men så värt! Tips: åt den godaste sushin i mitt liv där!! (finns ett food court på botten plan).

Vilka råd vill du ge studenter som funderar på att åka till universitetet där du läst?

  • Våga ta chansen och utveckla dina kunskaper.
  • Du lär dig mycket mer än vad du tror.
  • Du har större möjlighet att besöka olika avdelningar och se saker ur olika perspektiv.
  • Du lär dig jämföra hur man arbetar personcentrerad både positivt och negativt.
  • Du får mycket hjälp där och planeringen som du har är bra.
  • Du lär dig mycket kultur och religion vilket är bra när man jobbar med människor från olika länder.
  • Det finns mycket att göra på skolan, Activity Center, där kan du delta i många olika kampsport, basketboll, fotboll med fin arena, Vollyboll, Badminton, Pingpong, Dans, gym. Campus Facilities är goda. Du behöver inte betala något för att delta i aktiviteterna. Det finns många School canteen där du kan välja din mat, finns även Mc Donald, café, juicebar med färska smoothies och färskpressade med tropiska frukter, apotek och andra små butiker.
  • Studenter är trevliga och alltid hjälpsamma.
  • Säkerheten är bra eftersom områden är endast för studenter och man ser ganska ofta poliser på mopeder som patrullerar.

Hur tycker jag att jag har utvecklats under utbytesstudierna?

Jag var med om många tillfällen som påverkade mig starkt, vissa bättre och andra sämre. Jag har fått reflektera mycket vad som jag faktiskt tycker är bra och behövt motivera för mig själv varför jag tycker som jag gör. När man är hemma och lär sig vård på ett sätt så är det lätt att tänka att det är det enda och bästa sättet, men denna resa har fått mig att tvingas tänka efter vad jag tycker är bättre och sämre. Exempelvis känner jag fortfarande lika starkt att alla människor är lika värda och skall behandlas med samma mängd respekt oavsett ålder, i Taiwan var det tydligt att äldre värderades högre och bemöts med större respekt än barn. Men jag imponerades av den energi och engagemang som Taiwanesiska studenter visade för sina studier, de går långa skoldagar och var väldigt engagerade på praktiken. Ingen stund gick till spillo att stå och bara vänta utan fanns en stund över så hittade de något att lära sig eller repetera. Det var imponerande. Men det märktes också att det tog på dom för en Taiwanesiskt student tackar aldrig nej till möjligheten till en tupplur så fort den ges!

Vad var bäst med mina fem veckor utomlands?

Hela äventyret i sig var helt fantastiskt. Att leva på ett så annorlunda sätt från hur jag lever hemma tycker jag är jättespännande. Allt från maten, luften, alla stora småkryp, dofterna, hur vi bodde och bemöttes var annorlunda från i Sverige. Jag är väldigt glad att jag valde att studera i ett så annorlunda land för det gjorde upplevelsen starkare.

Något annat jag gillade riktigt mycket va att vi två gånger fick fem dagars sammanhängande ledighet som gjorde att vi kunde resa med snabbtåg till Kaoshung, en stad söderut som va väldigt fin där vi kunde bada på en fantastisk strand med svart sand, shoppa på marknader och äta godare mat.

For mer bilder kan du följa Ilones instagramkonto: Iloneintaiwan