Debattartikel i DN av JU-forskare

Professor Sofia Kjellström och docent Gunilla Avby, båda verksamma vid Hälsohögskolan på Jönköping University (JU), har skrivit en debattartikel med titeln ”Inga bevis för att chefer blir bättre av att gå på kurs” som är publicerad på DN Debatt.

Debattartikeln utgår från situationen för chefer och ledare i kommunal vård och omsorg och en ny publicerad rapport, ”Läget för ledarna 2021”, från Myndigheten för vård- och omsorgsanalys. I rapporten beskrivs en sammansatt och utmanande situationen för chefer och ledare. Enligt rapporten så efterfrågas bland annat utbildning i form av kurser och program, men dess karaktär behöver, enligt artikelförfattarna, problematiseras.

Sofia Kjellström och Gunilla Avby menar bland annat att det är en risk att chefer och ledare efter att ha gått en kurs får en mer idealiserad bild av sin roll som inte stämmer med vardagens verklighet och som kan påverka arbetsmiljön negativt.

- Några av de mest kraftfulla sätten att utvecklas som ledare är genom utmaningar i vardagen och organisationer behöver skapa hela system för ledarskapsutveckling där en mängd olika metoder används och integreras i vardagen, säger de.

Läs hela debattartikeln på DN.se

Lyssna på intervju med Gunilla Avby på P1 Morgon:

2021-04-22