AI-assistenten CoPilot är Microsofts version av ChatGPT. Som student eller personal vid JU har du tillgång till en Enterprise-version av CoPilot som har bättre informationssäkerhet än konsumentversionen.

OBS! CoPilot är namnet på flera av Microsofts AI-drivna tjänster, denna webbaserade AI-assistent ska inte förväxlas med CoPilot som är inbyggd i Windows 11 och Office-programmen – dessa kräver en separat inköpt licens.

Om du behöver hjälp att komma igång med CoPilot kan du kontakta IT Helpdesk.

Kontakta gärna Högskolebiblioteket om du vill diskutera hur du kan arbeta med AI och informationssökning i din kurs eller i din roll som forskare: biblioteket@ju.se.

 1. Gå till copilot.microsoft.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (rekommenderade webbläsare är Microsoft Edge och Chrome)
 2. Klicka på Logga in/Sign in och välj alternativet arbets- eller skolkonto/work or school account. Logga in med ditt JU-konto. Eventuellt behöver du även komplettera med en MFA inloggning Öppnas i nytt fönster. (använd Microsoft authenticator)
 3. I övre vänstra hörnet står det nu Jönköping University (sidan kan behöva laddas om) och i övre högra hörnet finns en grön ruta med texten ”Skyddad” / ”Protected”. Klickar du på den gröna rutan ser du texten "Dina personliga data och företagsdata skyddas i den här chatten" alternativt på engelska ”Protected. Your personal and company data are protected”.
 4. När den gröna texten syns är det fritt fram att börja använda AI-assisstenten.

 

OBS! Det är inte tillåtet att dela personuppgifter, känsligt eller sekretessbelagt material i den här typen av molntjänster. Läs mer under "Säkerhet och viktigt att tänka på" nedan.

 

AI bör inte användas utan mänsklig granskning av kvalificerade personer som tar hänsyn till juridiska, etiska och samhälleliga aspekter. Dessutom bör användningen av AI vara transparent och följa gällande lagstiftning och riktlinjer.

CoPilot använder i grunden samma generativa språkmodell som ChatGPT 4 och har motsvarande funktioner:

 • CoPilot är uppkopplad på nätet och kan ge referenser till webbsidor och utföra uppgifter baserade på innehållet på webbsidor m.m. Begränsningarna till gammal träningsdata, som i gratisversionen av ChatGPT, finns alltså inte här.
 • Det går att generera bilder, i bakgrunden är det då OpenAIs generativa bildtjänst Dall-E.
 • Det går att ladda upp bilder och låta tjänsten beskriva, svara på frågor eller utföra uppgifter baserat på innehållet i bilden.

 

Här följer några exempel på hur tjänsten kan användas:

 • för att få tillgång till och söka efter information om eller i artiklar och resurser, som ett bollplank för att till exempel hitta relevanta sökord inom ett ämne.
 • för att sammanfatta, analysera och ge insikter i forskningsrapporter och artiklar. Det kan hjälpa dig som användare att identifiera nyckelbegrepp, trender och luckor i befintliga texter.
 • för att brainstorma idéer för projekt, förslag och experiment.
 • för att assistera i framtagandet av texter, inklusive utkast till artiklar, rapporter, ansökningshandlingar och föreläsningsanteckningar. Den kan ge förslag på grammatik och översätta till många olika språk.
 • för att skapa personliga texter och quiz för studenter. Den kan generera övningsfrågor, förklaringar och pedagogiskt innehåll skräddarsytt efter individuella behov.
 • för att förklara eller sammanfatta en text med andra ord.


OBS! Det är inte tillåtet att dela personuppgifter, känsligt eller sekretessbelagt material i den här typen av molntjänster. Läs mer under "Säkerhet och viktigt att tänka på" nedan.

 

AI bör inte användas helt utan mänsklig granskning av kvalificerade personer som tar hänsyn till juridiska, etiska och samhälleliga aspekter. Dessutom bör användningen av AI vara transparent och följa gällande lagstiftning och riktlinjer.

En stor och viktig skillnad mot ChatGPT och andra språkmodeller är att CoPilot är anpassad för företag och lärosäten. När vi loggar in med våra JU-konton får vi en grön sköld och texten "Dina personliga data och företagsdata skyddas i den här chatten" ovanför textrutan. Vilket i praktiken innebär följande:

 • Chat-historiken sparas inte, den tas bort efter att en session avslutas eller löper ut.
 • Datan skickas krypterad till Microsofts servrar.
 • Inmatad data tas bort efter att den har cachats under chatsessionen.
 • Inmatad data används inte för att träna språkmodellen.
 • Plugins kan inte användas, för att undvika att data läcker till tredje part.
 • Mobilappen fungerar inte, men tjänsten går att öppna i webbläsaren på mobilen också.
 • Tjänsten går inte att koppla mot ett API.

 

Läs mer om informationssäkerheten här:
learn.microsoft.com/en-us/copilot/privacy-and-protections Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Viss funktionalitet har offrats till förmån för data- och informationssäkerheten.

 

OBS! Det är inte tillåtet att dela personuppgifter, känsligt eller sekretessbelagt material i den här typen av molntjänster.

 

Viktigt att vara medveten om

Vi vet sedan tidigare att det kan finnas en partiskhet (bias) som kan bli riktigt olycklig, då svaren baseras på träningsdata som speglar innehållet på nätet och vårt samhälle med allt vad det innebär. Vi vet också att språkmodellerna kan ”hallucinera” eller ”ljuga”, två ord som egentligen beskriver mänskliga fenomen och kanske egentligen inte ska blandas in i AI-sammanhang där en språkmodell försöker sätta ihop en ordföljd som verkar rimlig i en viss kontext. Men tokigt kan det bli under vissa omständigheter och det är därför viktigt att dels vara medveten om detta samt att alltid kontrollera materialet som har genererats.

 

AI bör inte användas utan mänsklig granskning av kvalificerade personer som tar hänsyn till juridiska, etiska och samhälleliga aspekter. Dessutom bör användningen av AI vara transparent och följa gällande lagstiftning och riktlinjer.