Under ceremonin utdelas vissa insignier, dvs de föremål som är de yttre tecknen på de promoverades värdighet. Se filmen där Övermarskalk Johan Larsson berättar om insignerna på Jönköping University.

Doktorshatten

Doktorshatten symboliserar frihet men även makt. Jönköping Universitys doktorshatt tillverkas av hattmakare Lisa Franzén, Göteborg.

Doktorshatt

Rektorskedjan

Rektorskedjan har en 18K guldmedalj. I bakgrunden finns Vätterns vattenyta och den småländska skogen symboliserad. Kedjans länkar symboliserar högskolans samarbete regionalt, nationellt och internationellt. Rektorskedjan är skapad av Rune Karlzon och tillverkad av guldsmed Thomas Snarberg.

Rektorskedja

Doktorsringen

Sedan 2006 finns en speciell doktorsring framtagen för Jönköping University. Ringen är utformad av guldsmed Björn Blomquist, består av 18K guld och är utsmyckad med en traditionell lagerkrans och inuti högskolans logotyp. Ringen symboliserar trohet.

Doktorsring

Diplomet

Diplomet är ett bevis på att man är installerad/promoverad. Högskolans diplom är skapat av konstnären Rune Karlzon.

Diplom

Ceremonistaven

Jönköping Universitys ceremonistav är gjord av småländska träslag; körsbär, björk, asp och masurbjörk, med inslag av svartek och ebenholz. Den är tillverkad av Bertil Johansson, Malmbäcksverken AB, och är en gåva från Stiftelsen Träcentrum i Nässjö.

Cermonistav