Lagerstrukturer för snabbrörliga konsumentvaror
En fallstudie om centraliseringsgradens roll i att balansera leveransservicenivåer och kostnader
Företag behöver optimera sina försörjningskedjor för att vara konkurrenskraftiga och maximera sin lönsamhet, samtidigt som de möter kundkrav. Att uppnå en optimal leveransservicenivå är avgörande, där grad av centralisering spelar en nyckelroll. Snabbrörliga konsumentvaror har unika karaktärsdrag och marknadsdynamiken utgör en komplicerad och volatil miljö, vilket ökar komplexiteten i beslutet kring centraliseringsgrad.
Snabbrörliga konsumentvaror är produkter med låg vinstmarginal som tenderar att säljas snabbt till ett lågt pris. Bland de mest vanliga produkterna tillhör tvättmedel, schampo, tandkräm, rakprodukter och förpackade livsmedel. Marknaden präglas av hög konkurrens då dessa produkter ofta har låg kundlojalitet och enkelt kan bytas ut. Utöver detta är industrin komplicerad och volatil, vilket ökar pressen på företag att optimera och effektivisera sina försörjningskedjor för att vara konkurrenskraftiga och maximera sin lönsamhet samtidigt som de möter kundkrav.
Att uppnå en optimal leveransservicenivå är avgörande, där grad av centralisering spelar en nyckelroll. Centraliseringsgrad, även kallat lagerstrukturer, innefattar beslut om hur många lager och lagernivåer som bör finnas i försörjningskedjan. Vilken centraliseringsgrad som är lämplig beror på företagets situation och försvårar därför beslutet, där hänsyn också behöver tas till leveransservice och kostnader. Tidigare forskning ger en mer generell syn på centraliseringsgrad, kostnader och leveransservice snarare än specifika tillämpningar för specifika produktgrupper, så som snabbrörliga konsumentvaror. Denna studie väver samman områdena för att skapa en djupare förståelse för vilken roll centraliseringsgrad har för leveransservicenivåer och kostnader för snabbrörliga konsumentvaror.
Studiens resultat utgörs av flertalet utmaningar som snabbrörliga konsumentvarors karaktärsdrag medför, så som konkurrensutmaningar och kapacitetsutmaningar. Dessutom identifieras faktorer som bör beaktas vid övervägandet av centraliseringsgrad för ökad leveransservice, så som responsivitetsfaktorer och organisatoriska faktorer. Förståelsen för utmaningarna kan ligga till grund för att identifiera vilka faktorer som bör tas hänsyn till vid ett beslut om centraliseringsgrad för snabbrörliga konsumentvaror. Resultatet kan i sin tur stödja beslutfattare som står inför ett val gällande centraliseringsgrad för snabbrörliga konsumentvaror för en ökad leveransservice.