Utsidan av högskolebiblioteket

Välkommen till JMW-salen på högskolebiblioteket.

Välkommen att kostnadsfritt ta del av spännande och samhällsnyttig forskning som pågår på Jönköping University (JU). Alla intresserade och nyfikna ges möjlighet att medverka när forskarna, tillsammans med publiken, samtalar kring sina ämnen. Varmt välkommen.

Första föreläsningen meddelas inom kort, likaså anmälningsformuläret.

Alla som är intresserade är välkomna till JU LIVE som är kostnadsfritt. Du bjuds på fika när du kommer så anmäl dig gärna så vi kan uppskatta fikat.

Tid och plats

Alla föreläsningar hålls i JMW-salen på högskolebiblioteket klockan 16:00 - 17:00.

  • 4 september: Meddelas inom kort

    Meddelas inom kort
    Visa mer

    Meddelas inom kort

  • Myriam Aries

    25 september: Vakna till ljus, varva ner till mörker: Ljusets roll i aktivitet och sömn

    Myriam Aries, professor i Belysningsvetenskap, Tekniska högskolan vid Jönköping University
    Visa mer

    Ljus påverkar hur vi sover, arbetar och mår varje dag. Forskning från Jönköping University undersöker hur dagsljus, skymning och inomhusbelysning påverkar våra dagliga rytmer – både hemma och på jobbet. Genom att förstå ljusets roll, från att förbättra prestation till att stödja bättre sömn, kan vi leva ett hälsosammare liv, särskilt i Sverige med sina stora säsongsvariationer i dagsljus.

    Ljuset påverkar våra dagliga mönster av vila och aktivitet. Exponering för ljus under dagen och mörker under natten är avgörande för att upprätthålla hälsosamma dygnsrytmer. Ljus på morgonen, särskilt tidigt på dagen, är särskilt viktigt, men tillräckligt med ljus under hela dagen spelar också en viktig roll. Naturligt ljus täcker ett helt spektrum, från nära ultraviolett (UV) till nära infrarött (IR), och skymningsperioder erbjuder mjuka övergångar i ljusnivåer, riktning och spektrum, vilket också är viktigt för att reglera vår inre klocka. I västvärlden tillbringar människor mycket av sin tid inomhus – i sina hem, skolor, kontor, fabriker eller butiker – som ofta huvudsakligen är belysta med stabil elektrisk belysning.

    Vid Tekniska Högskolan i Jönköping har forskningen inom Ljussättningsteknik fokuserat på ljusets roll, särskilt övergångar som liknar skymning, i det dagliga svenska livet. Tre omfattande fältstudier har genomförts för att undersöka detta i olika sammanhang. Den första studien undersökte hur justering av inomhusbelysning under dagen kan påverka arbetsprestationer på kontor. Den andra följde ljusexponering och undersökte dess koppling till sömnkvalitet i olika byggda miljöer. Den tredje tittade på hur hemmabelysning kan användas för att signalera och stödja sömntider. Resultaten var inte alltid entydiga och inspirerade till vidare forskning. Framtida studier kommer att undersöka hur kombinationen av personlig ljus- (och mörker!) exponering och riktad ljus- (och mörker!) stöd i hemmet och på andra platser påverkar sömn- och aktivitetsrytmer under perioder med ökande och minskande naturligt dagsljus. Från att öka prestation till att främja bättre sömn – att förstå ljusets roll i aktivitet och vila från 9 till 5 och därefter kan hjälpa oss att leva hälsosammare liv, särskilt i Sverige med dess stora säsongsvariationer i dagsljus.

  • Malin Stensson

    30 oktober: Den fantastiska saliven – en av kroppens superkrafter

    Malin Stensson, docent oral hälsa, Hälsohögskolan vid Jönköping University
    Visa mer

    Saliv är något vi sällan tänker på – men utan den skulle vår hälsa snabbt försämras. I denna föreläsning lyfts salivens fantastiska egenskaper och dess avgörande roll för både munhälsa och allmänhälsa.

    Saliven skyddar tänder och slemhinnor, hjälper till att bryta ner maten, balanserar bakteriefloran och fungerar som kroppens första försvarslinje mot infektioner. Men det stannar inte där – ny forskning visar att saliv också kan avslöja tecken på sjukdomar som diabetes, hjärt-kärlsjukdom och stress.

    Du får även ta del av nya planerade studier och resultat från  Jönköpingsstudien som är en epidemiologisk studie om munhälsa  –  vad den säger om vår livsstil, vårdbehov och framtida hälsoutmaningar.

  • Anna Nordén

    27 november: Vem äger (i) Sverige?

    Anna Nordén, universitetslektor nationalekonomi, Jönköping International Business School vid Jönköping University.
    Visa mer

    Ägande är makt – över resurser, beslut och framtid. Men vem äger egentligen Sverige? Och vad betyder det för jämställdhet, inflytande och trygghet?

    I denna föreläsning presenteras ny statistik över ägandets fördelning i Sverige i dag, varför det ser ut som det gör – och vad vi kan göra för att förändra det.

Vill du ha ett påminnelsemejl på måndagen innan en föreläsning - anmäl det till julive@ju.se

JU LIVE är ett samarrangemang mellan Folkuniversitetet  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.och Jönköping University.

Folkuniversitetets och JU:s logga