Gresa Hoxha, student på Tekniska Högskolan.

Gresa Hoxha från Uppsala är en av de cirka 3 800 nya studenterna på Jönköping University (JU) och hon ska läsa till civilingenjör på Tekniska Högskolan (JTH). "Jag har redan hittat flera vänner och är taggad på att ha en bra tid här", säger hon.

Cirka 3 800 nya studenter på Jönköping University

Omkring 3 800 nya studenter började den 19 augusti på Jönköping University (JU). För att de ska lära känna varandra och komma in i studentlivet anordnar Jönköpings studentkår en tio dagar lång inspark där studenterna sjunger och dansar fram på campus och runt om i Jönköping.

Se stort bildspel nedan.

Insparken 2024.

Det var i vanlig ordning bra åtgång på studentoverallerna, som såldes på campus under de första dagarna av insparken. Här hämtade nya JIBS-studenter ut sina gröna overaller.

Badkarsrace i Hamnkanalen, såpafotboll i Hälsoparken, brännboll i Knektaparken och overallceremoni på Vätterstranden. Det är några av de många aktiviteter som de nyanlända studenterna kan välja och vraka mellan under insparken. Samtidigt som de umgås och har roligt ihop visas de runt på campus och lär sig hitta i Jönköping.

"Känner sig som hemma"

Gresa Hoxha från Uppsala ska läsa det femåriga Civilingenjörsprogrammet i datateknik på Tekniska Högskolan (JTH).

- Min bror läste till byggnadsingenjör här och han säger att det var den bästa perioden i hans liv, så jag har gått på hans rekommendationer. Det är en väldigt välkomnande atmosfär på campus och faddrarna gör att man känner sig som hemma. Jag har redan hittat flera vänner och är taggad på att ha en bra tid här, säger hon.

Det var under förhandsvisningen PrevJU i våras som hon blev övertygad om att välja JTH. Hon lyfter att skolan har 1 000+ samarbetspartners och att 90 procent av studenterna har jobb inom två månader efter examen.

- Det känns tryggt. Har man pluggat i fem år vill man inte stå arbetslös sen, säger hon.

Gresa Hoxha gillar även att skolan har många internationella studenter, vilket kan ge henne värdefulla kontakter inför framtiden.

Nya studenter på insparken.

Sujan Sivakumaran (till höger) ska läsa Mjukvaruutveckling och mobila plattformar på Tekniska Högskolan (JTH). Han tycker man ska vara med på det mesta under insparken för att ha roligt ihop med sina klasskamrater och komma in i studentlivet.

"Utvecklas och går framåt"

Sujan Sivakumaran som tidigare har läst tekniskt basår på JTH ska nu studera Mjukvaruutveckling och mobila plattformar på skolan.

- Jag är intresserad av datorer och det verkar vara ett bra program som ger goda jobbmöjligheter. Det är bra stämning på skolan och Jönköping är en jättebra studentstad, som hela tiden utvecklas och går framåt.

Han tycker att insparken är jätterolig och ett bra sätt att snabbt få nya vänner.

- Vi gör roliga saker tillsammans och lär känna varandra, så det är en god investering i ditt studentliv.

Studenter på JIBS under insparken.

Ella Norrgård (till höger) ska studera Marketing Management på Jönköping International Business School (JIBS). Hon tycker att Jönköping med allt sitt vatten i stadsbilden påminner om hennes hemstad Norrköping. Bredvid henne står faddern Frida Landegren, som läser andra året av Marketing Management på JIBS.

”Bara hört bra saker om JIBS”

Ella Norrgård från Norrköping ska studera Marketing Management på Jönköping International Business School (JIBS).

- Jag har bara hört bra saker om JIBS, så det var ett lätt val för mig. Det är en jättebra utbildning med möjligheter till utomlandsstudier. Jag har bott i USA tidigare och gillar att programmet är på engelska, säger Ella Norrgård.

Hon berättar att hon har flera kompisar som har läst på JIBS och att de var väldigt nöjda med både sina utbildningar och studentlivet på JU.

Insparken 2024.

Fredrik, student på Grundlärarprogrammet med inriktning Fritidshem på Högskolan för lärande och kommunikation (HLK).

”En bra start på studentlivet”

Fredrik, som flyttar hit från Åtvidaberg, men kommer från Stockholm, ska läsa Grundlärarprogrammet med inriktning Fritidshem på HLK.

– Än så länge har insparken varit riktigt rolig. Det verkar vara ett härligt gäng här och det är kul att få lära känna varandra. En bra start på studentlivet, säger han.

Skapar gemenskap

Dana Sleiman och Eva Braga är båda från Windsor, Ontario i Kanada och ska läsa en utbytestermin på sjuksköterskeprogrammet.

– Det är jätteroligt att vara här. Att få lära sig lite om den svenska kulturen och att träffa andra internationella studenter och nya vänner. Jag tycker insparken är viktig för att nya studenter får lära känna staden, campus och framförallt skapa en gemenskap, säger Dana Sleiman.

Dana Sleiman (till vänster) och Eva Braga

Dana Sleiman (till vänster) och Eva Braga

”Man växer som person”

Aji Ida Jallow från Gävle ska läsa International Economics på JIBS.

- Det är en jättebra skola och jag valde ett program som är på engelska för att förbättra mina möjligheter att få jobb utomlands. Jag förväntar mig att den här utbildningen ger mig allt jag behöver för att kunna starta min egen firma i framtiden.

Hon tycker att insparken är jätterolig och ett bra sätt att lära känna andra studenter, eftersom många är lite nervösa i början.

- Man växer som person genom att lära känna nya människor som man sedan kan börja plugga ihop med. Men man kan inte bara plugga, utan måste ha lite kul också och jag har sett mycket roligt om insparken på JU:s Instagramkonto.

Hon tycker att Jönköping är en jättefin stad och berättar att hon kan se ut över Vättern från balkongen till sin lägenhet, nära Asecs-området i Jönköping.

- Jag trivs jättebra där och har aldrig haft en så fin utsikt förut, säger hon.

JIBS-studenter under insparken.

Aji Ida Jallow (mitten) förväntar sig att programmet International Economics på JIBS som hon ska läsa kommer att ge henne allt hon behöver för att starta en egen firma. Bredvid henne står Elin Boman (till vänster) och Katharina Zolitsch.

Stöttar studenterna

Studentkåren har under många år jobbat för att insparken ska vara en inkluderande, rolig, positiv och minnesvärd upplevelse för de nya studenterna.

– Redan förra året började vi jobba mer aktivt med Code of conduct (uppförandekod). Alla som är faddrar under insparken har gått flera utbildningar bland annat om att de inte får pressa någon till att dricka alkohol eller göra något de inte vill, säger Julia De Geus, ordförande för Jönköpings studentkår.

Huvudfaddrarna bär även en qr-kod väl synligt på sina kläder, som studenterna kan scanna för att komma i kontakt med studentkåren om de skulle känna sig obekväma och vilja anmäla något under insparken.

- Då kontaktar vi dem direkt för att reda upp vad som hänt och vidta nödvändiga åtgärder, säger Julia De Geus.

Julia De Geus, ordförande Jönköpings studentkår.

Julia De Geus, ordförande för Jönköpings studentkår.

”Har kul tillsammans med alla”

Det finns även ett antal faddrar i varje klass som också avstår från alkohol under insparken, vilket framgår på deras kläder.

- Vi är ”go to”-personer för dem som behöver det. Det är ett viktigt uppdrag och ingen ska behöva känna sig pressad att dricka alkohol. Vi gör samma aktiviteter och har lika kul som alla andra, bara att vi avstår från alkohol, säger Ghada Alani, som är nykter fadder under insparken och läser Maskinteknik på JTH.

Hanna Magnusson, som läser andra året av Civilekonomprogrammet på JIBS berättar att hon hade en jättekul inspark förra året och nu försöker nå upp till den nivån när hon själv är fadder.

- Det var så jag fick mina första kompisar här. Jag försöker vara så peppad som möjligt för att det ska smitta av sig på de nya studenterna. Roligast med insparken är att man träffar så många nya människor och att man har kul tillsammans med alla. Vi tar över stan lite nu och jag tycker vi ska höras och märkas under insparken så att folk ser vilka vi är, säger Hanna Magnusson.

Studenthälsan finns på plats under insparken för att hjälpa till om det skulle behövas. De erbjuder även ”Laid-back Kick-Off” på Högskolebiblioteket, där studenter kan umgås och fika i en avslappnad och nykter miljö.

Insparken 2024.

Ghada Alani (till höger) och Nina Gögg, som läser som läser Maskinteknik respektive Grafisk design och utveckling, är faddrar på Tekniska Högskolan (JTH).

Insparken 2024.

Hanna Magnusson, som läser andra året av Civilekonomprogrammet på JIBS säger att hon försöker vara så peppad som möjligt som fadder.

2024-08-23