Kompletterande Pedagogisk Utbildning på distans – En ny väg till läraryrket för fler

Sverige behöver behöriga lärare och Jönköpings län är inget undantag. För att göra utbildningen mer tillgänglig för alla kan man på Högskolan för lärande och kommunikation (HLK) vid Jönköping University (JU) läsa Kompletterande pedagogisk utbildning på distans.

En man sitter med sin dator i knät.

Enligt Skolverket saknas det 28,5 procent behöriga lärare i grundskolan och drygt 15 procent i gymnasieskolan (2023/2024) på en nationell nivå. Siffrorna för Jönköpings län är ungefär desamma.

– Vi har sett att siffrorna går åt rätt håll, men de är fortfarande inte helt tillfredsställande. Alla barn och ungdomar har rätt till behöriga lärare, säger Weronica Ader, programansvarig för ämneslärarprogrammet och Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU).

Ett sätt att få fler behöriga lärare till skolorna är att erbjuda KPU. Denna utbildning är på 90 högskolepoäng (hp), alltså tre terminers heltidsstudier. Alla som redan har läst ett ämne på högskola eller universitet som är relevant som undervisningsämne i grundskolans årskurs 7–9 eller på gymnasiet kan söka till KPU. Under utbildningen får man fördjupade kunskaper i ämnet, men man läser också kurser om bland annat utveckling, lärande, konflikthantering och ledarskap. Det ingår även praktik, så kallad verksamhetsförlagd utbildning i utbildningen.

Anneli Alm

Anneli Alm

– Det är viktigt med behöriga lärare för att kvalitetssäkra undervisningen och ge eleverna det de har rätt till, hela vägen från förskolan till gymnasiet. Även för att bedömningen ska vara rättssäker under hela utbildningstiden, säger Anneli Alm, skolchef på Falköpings kommun.

Från affärsrådgivare till lärare

En av dem som har bytt karriärsbana är Magnus Gustafsson. Efter 19 år på Skatteverket och 15 år på ALMI som affärsrådgivare bestämde han sig för att bli lärare.

Magnus Gustafsson

Magnus Gustafsson

– Det var egentligen två stora saker som sammanföll. Dels var det pandemiåren som gav en liten tid för eftertanke och en möjlighet att äntligen komma fram till vad jag vill bli när jag blir stor. Dels var det omställningsstudiestödet vilket gav en realistisk möjlighet att studera utan allt för stort ekonomiskt tapp. Men grunden till beslutet är att jag kom fram till att jag förmodligen skulle trivas i en lärarroll och att jag vill bidra till unga människors utveckling, säger Magnus som nu undervisar i företagsekonomi och juridik på Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping.

Som de flesta behöriga lärare fick Magnus jobb direkt efter utbildningen och han kunde till och med välja mellan flera lärarjobb i Jönköping.

KPU på distans

På HLK har utbildningen erbjudits tidigare, det som är nytt från och med vårterminen 2025 är att den kommer ges på distans. Detta öppnar upp för många, oavsett var i landet man bor eller vilken livssituation man befinner sig i.

– KPU på distans är efterlängtat. Det är många runt om i landet som funderar på att byta karriär och bli lärare, men att flytta för att kunna studera har varit ett för stort steg. Två tillfällen per termin är det dock fysiska träffar på vårt fina campus i Gränna, i övrigt kan man sitta var man vill för att genomföra utbildningen, säger Weronica Ader.

Anneli Alm är inne på samma spår.

– Att ha möjlighet att läsa på distans möjliggör för fler att fylla på med kompetens på ett ”enklare” sätt, vilket kan få fler att ta steget. Det är bra om man kan få fler att välja att läsa KPU. I Falköpings kommun har vi många anställda som är kompetenta inom flera delar men som inte har den rätta behörigheten, då kan detta kan vara ett alternativ, säger hon.

På HLK kan du läsa KPU med inriktning mot arbete i gymnasiet eller mot årskurs 7–9.

Magnus Gustafsson började läsa KPU hösten 2022. Han är väldigt nöjd över sitt karriärsbyte och trivs mycket bra som lärare.

– Jag trivs alldeles utmärkt. Sen är ju självklart inte allt i lärarjobbet som jag hade föreställt mig, men de positiva upplevelserna överväger. Ibland får jag uppleva när en elev får en ”Aha-upplevelse” och tar till sig någon ny kunskap. Det är de stunderna som gör lärarjobbet fantastiskt, säger han.

För mer information, kontakta Weronica Ader:

2024-10-09