Pris för Årets Energieffektiva Belysningsanläggning

Jim Collins anställd på WSP och tidigare student på Ljusdesign vid Tekniska Högskolan har mottagit utmärkelsen Årets Energieffektiva Belysningsanläggning.

Jim Collins fick priset för ljussättning av Välinge Invests fastighet med motiveringen:

"Årets energieffektiva belysningsanläggning - hedersomnämnande för en anläggning som stödjer brukarens behov av ljus och fungerar väl i rummet, med minimum av förbrukad energi".

Årets pris för en välförtjänt energieffektiv anläggning går till en fastighet på 17.000 kvm som utformats med avancerat styrsystem bestående av frånvarostyrning, närvarostyrning, dagsljuskompensering och tidkanaler.

Produktionshallen på Välinge Innovation förbrukar endast 7W/kvm men är samtidigt en säker och trivsam arbetsmiljö med mycket bra arbetsljus.

I matsalen förbrukas 12 W/kvm och där är dagsljus och elljus balanserat mot varandra med målet att skapa en stimulerande ljusmiljö för brukarna. I fastighetens övriga ljusanläggningar är utformningen exakt och fungerar visuellt utan onödiga inslag.

Anläggningen på välinge Innovation visar att det är möjligt att utforma ett energieffektivt ljus utan att det blir en tråkig miljö eller försämrar de visuella förutsättningarna för brukarna.

Programansvarig Monica Säter delade ut priset till Jim Collins och det är branschen som står bakom priset. En jury bestående av fyra personer har åkt runt i hela landet för att gå igenom de anläggningar som anmälts till tävlingen. Monica är invald som externbelysningsexpert.

- En rolig kväll med gamla studenter och branschkontakter. Särskilt roligt att känna att studenterna trots att de gått ut och varit yrkesverksamma i många år fortfarande visar ett sånt intresse för utbildningen och uttrycker en sådan uppskattning för den, säger Monica Säter programansvarig för programmet Ljusdesign vid Tekniska Högskolan i Jönköping.

Vid samma tillfälle belönades Anders Liljefors med Svenssons stiftelses pris för en livslång gärning inom Belysning.

Årets ljus tilldelades Matildelunds förskola.

2010-10-27