Pris för cykelhållare i aluminium

David Stadlbauer, student på masterprogrammet Industridesign vid JTH, vann det prestigefyllda priset Aluminiumdesign 2010 med cykelhållaren Fuse.

Priset innebär att han får hjälp med att ta fram en prototyp av cykelhållaren till ett värde av 100.000 kronor.

Priset delades ut på Aluminiumrikets årsstämma på residenset i Jönköping den 15 mars. Varje år delar de ut ett designpris som är öppen för alla som vill formge och designa nya produkter i aluminium som huvudmaterial. Många förslag har kommit in från både företag och studenter i hela landet. Tävlingens syfte är att inspirera och uppmuntra formgivare och designers att arbeta med materialet aluminium.

Cykelindustrin växer

Cykelindustrin växer ständigt och ökar sitt produktutbud. Det gäller också marknaden för utrustning och tillbehör. Allt fler väljer att cykla som en del av en hälsosam och hållbar livsstil. Tanken är att Fuse ska uppfylla moderna cyklisters behov av en cykelhållare som både är praktisk och snygg.

David kommer från Tyskland och är klar med sin masterexamen i vår. —Jag är mycket hedrad av att få detta pris. Min dröm är att stanna här minst ett år, jobba tillsammans med något företag och utveckla cykelhållaren ytterligare. Produkten är ännu bara  framtagen som skiss i dator men nu får jag möjlighet att ta fram den första prototypen.

Juryns motivering

Juryns motivering till priset: "Fuse är en utvecklingsbar komponent för cyklar som på ett formmässigt och kreativt sätt ger cykeln ett mervärde. Ett fint exempel på både form och materialval. Fuse kan säkert vara början på en serie produkter för olika cyklar. Förslaget är tänkt att strängpressas och sedan bearbetas. Juryn anser att man även kan tänka sig att använda gjutning eller plåt som produktionssätt."

Intresserad av eget företag

Men David är allmänt intresserad av att ta fram andra lätta produkter. —Aluminium är ett bra material att jobba med. Kanske börjar jag utveckla ett eget företag på Science Park om jag bor kvar i Jönköping. Så om fem år är drömmen att driva ett eget företag inom industridesign, avslutar David.

2011-03-16