Student tog guld i internationell fototävling

Sofia Carlenberg, student på Grafisk Design och Webbutveckling, tog Sveriges enda guldmedalj i en internationell fototävling.

I samband med kursen i Bild- och fototeknik visade Sofia några av sina foton för föreläsaren Bo Cederwall.

- Jag tyckte att flera av bilderna var helt fantastiska och ville se fler. Hon har en kollektion av mycket personliga och udda bilder, berättar Bo.

Bo har suttit som domare i internationella fotosalonger i flera länder och rekommenderade Sofia att skicka in några bilder till världens största och mest prestigefyllda tävling "Trierenberg Super Circuit".

Vinst med bilden Bathroom

Häromdagen fick hon veta att hon vunnit en guldmedalj med bilden Bathroom . Hon fick även ett handskrivet grattis och en inbjudan att komma till Linz i Österrike i oktober för att motta sitt pris vid en stor internationell gala.

- Bathroom är en lek med ordet Bath-room. Eftersom bilden, liksom flera av mina andra bilder, är ett självporträtt så speglar det också den sinnesstämning jag hade när bilden skapades. Vatten är fascinerande såväl att fotografera som att tillverka i Photoshop, berättar Sofia. Vinsten är en boost för självförtroendet, en bekräftelse som fotograf och bildredigerare och en fin merit på mitt CV. Jag är oerhört glad och tacksam att Bo rekommenderade mig att ställa upp, fortsätter hon.

Intresset för foto föddes ur Sofias intresse för Photoshop och bildbehandling. Våren 2009 gick hon Moderskeppets kurs Digital bildbehandling där hon för första gången fick bekanta sig med Photoshop.

- Ju mer jag fick lära, desto mer förälskad blev jag i programmets alla möjligheter. Efter kursens avslutande var det inte tal om att sluta redigera bilder, istället köpte jag en systemkamera för att utveckla intresset.

Trierenberg Super Circuit är i dag världens främsta fototävling med över 40 000 deltagande bilder och ett "måste" för alla som vill tävla med sina bilder.

- Salongen ger ut en fantastisk fotobok med närmare 2000 bilder, förklarar Bo. Sofias bild kommer givetvis att finnas med i boken.

I november ska Bo vara domare i Al Thani Award som är Trierenbergs "systertävling" och även den har ett enormt anseende i fotovärlden. Sofia har redan lovat att ställa upp även där!

2012-05-31