Fullsatt utdelning av Årets Entreprenör 2014.

Britt-Marie Stegs, VD för Hälsinge Lantkök tog hem priset som delades ut torsdagen 20 november.

Priset är instiftat av Stiftelsen Bolleks Kunskapsfond och till torsdagens final hade fyra entreprenörer valts ut bland ett 70-tal nomineringar. Det var Advisa ABs grundare Rasmus Adler Wahlberg, Mikael Blix av Laget.se, Robert Willstedt som har utvecklat appen Quizkampen och Hälsinge Lantköks VD Britt-Marie Stegs – som efter juryns överläggningar vann Årets Entreprenör.

Utöver prisutdelningen var Niklas Aronsson grundare och VD på Linas Matkasse samt Sven Ståhl tidigare vinnare av priset samt grundare och VD för automationsföretaget Wemo inbjudna gästföreläsare.

En idé i en bil och en verklighet i ett garage.

Både Niklas och Sven beskrev sina resor som har två helt olika utgångspunkter men som speglar människor som hittar en idé att utveckla. För Linas Matkasse startade idén i bilen på väg hem från jobbet där kylen var tom. Tänk om det fanns en färdig matkasse utanför dörren vid hemkomsten? För Sven startade resan långt mycket tidigare då han i 16 års åldern blev en del av brödernas enkla prototypverkstad i familjens garage. Första stora ordern höll på att kosta dem företaget. Roboten brann upp.

Idag är resorna historia där båda, trots sina olika inriktningar, stora företag med både en svensk och en internationell marknad. I takt med företagens framgångar har de fått brottas med en rad frågor som att utveckla sina organisationer, effektivisera sina arbetssätt och öka kvalitén. Men på studenternas frågor om de ångrat resan var svaret glasklart. Aldrig – det här är det roligaste vi vet.

Det är över femton år sedan årets segrare Britt-Marie Stegs startade köttkonceptet och varumärket Hälsingestintan. Hon tyckte att utbudet i butikerna var under all kritik och svenskt kvalitetskött fanns nästan inte att uppbringa. Detta sporrade Britt-Marie till att ta fram ett helt nytt koncept för svenskt kvalitetskött och det blev grunden för Hälsingestintan – att kunna erbjuda och tillgängliggöra svenskt kvalitetskött till medvetna konsumenter runt om i hela landet. I dag levererar Hälsingestintan kvalitetskött från landets bästa uppfödare till kunder över hela landet och efterfrågan växer stadigt. För Britt-Marie är etiskt kött av hög kvalitet med svenskt ursprung som säkrar biologisk mångfald och öppna landskap en hjärtefråga. Britt-Marie fick utmärkelsen Årets Entreprenör för att hon är en inspirerande förebild – efter sitt redan framgångsrika företagande förnyade hon branschen med sitt innovativt koncept av mobila slakterier vilket innebär att man måste inte längre transportera djur till slakt, men istället kommer ett mobilt slakteri till gården så att djuren kan slaktas i sin hemmiljö.


2014-11-21