Årets alumner För en bättre värld

Varje år sedan 2008 har Tekniska Högskolan utsett Årets alumner. Utmärkelsen går till en kvinnlig och en manlig alumn som på olika sätt utmärkt sig på ett positivt sätt och som ses som bra ambassadörer för sina utbildningar.

I år heter årets alumner Johanna Linder och Johan Röklander, två före detta studenter som idag gör en stor insats för att på olika sätt skapa en bättre tillvaro för människor.

Johanna Linder

Johanna har studerat programmet Logistik och ledning på Tekniska Högskolan. Efter att ha arbetat som logistikkoordinator på ett företag i Göteborg i några år sökte hon nya utmaningar. Nu är hon nyligen hemkommen från Liberia där hon arbetat som logistiker inom Läkare utan gränser. Johanna har arbetat med Läkare utan gränser i tre år och varit delaktig i jobbet att planera logistik under humanitära insatser i bland annat Sydsydan och Sierra Leone.

-När vi kommer till en ny plats finns ofta ingenting. Som ingenjör har jag tränats i att kunna planera, lösa problem och strukturera arbetet. Det är egenskaper man verkligen behöver när vi till exempel ska bygga upp ett sjukhus mitt ute i ingenstans. Jag tycker det är viktigt att ingenjörer inser hur viktiga de är i humanitär hjälp. Byggare, bilmekaniker, logistiker… alla behövs! Säger Johanna.

Johan Röklander

Som tidigare student på Ljusdesignprogrammet arbetar Johan idag som ljusdesigner och uppdragsansvarig på WSP Group. Tidigare har han drivit eget företag och arbetat på Jönköpings kommun som ljusdesigner.

- FN har utsett 2015 till Internationella ljusåret, med fokus på ljus för människan. Jag tycker det säger mycket om hur viktigt belysning är för oss människor och vilken stor fråga det har blivit. När fler och fler av jordens befolkning kräver belysning och upplysta hem, hur kan världen lösa resursfrågan på ett bra sätt? Sådana problem får mig att gå igång lite extra. Hur sparar vi så mycket energi som möjligt men ändå lyckas få en god levnadsmiljö? Säger Johan.

2014-12-15