Rekordmånga internationella studenter

I höst välkomnar Jönköping University fler internationella betalande studenter än någonsin. Totalt kommer ca 970 nya internationella studenter.


I dagarna anländer nästan 250 studenter som kommer från länder utanför EU/EES som ska läsa en flerårig utbildning i Jönköping, och över 300 studenter från EU-länder. Förutom studenter som påbörjar en flerårig utbildning kommer över 400 utbytesstudenter från något av högskolans cirka 350 partneruniversitet runt om i världen. Utbytesstudenterna stannar en eller två terminer.

Totalt pluggar cirka 1500 internationella studenter på Jönköping nästa termin.

– Vi är stolta över att så många internationella studenter valt Jönköping University och vi satsar hårt för att de ska få en utbildning av hög kvalitet. Det här visar att vi är på rätt väg i vårt arbete mot ett internationellt universitet i Jönköping, säger rektor Anita Hansbo.

2011 infördes studieavgifter i Sverige för internationella studenter utanför EU/EES. Det medförde sjunkande ansökningssiffror från de delarna av världen på Sveriges universitet och högskolor. Jönköping University var det första lärosätet i Sverige att arbeta med internationell studentrekrytering i prioriterade fokusområden. Sedan 2011 har antalet ansökningar till Jönköping Univeristy stigit varje år och slår nu rekord.

Framgångsfaktorer är bland annat satsningen på lokal antagning och ett gott samarbete med Migrationsverket, som underlättar i arbetet med studenternas uppehållstillstånd.

Varifrån kommer studenterna?

Störst andel betalande internationella studenter kommer från Pakistan, Indien, Bangladesh, Kina och Sri Lanka.

Den största andelen programstudenter från EU/EES kommer från Tyskland.

Utbytesstudenterna, som kommer från högskolans olika partneruniversitet, kommer från t ex Australien, Österrike, Brasilien, Kanada, Mexico, Kazakstan, Lettland, Polen, Thailand, Sydkorea och USA.

Mer information:

Tomas Bengtsson, ansvarig internationell studentrekrytering

Telefon: 070-699 39 18

2015-08-18