Svenska företag expanderar med hjälp av studenter från JIBS

Fredagen den 11 mars tillkännagavs de vinnande lagen i JIBS unika tävling Expanding Markets Award.

Prisutdelningen var avslutningen på kursen Advanced International Marketing, trade and export management, en kurs på masternivå som är unik Sverige. Tre studentgrupper fick pris för att ha presenterat den bästa export- och marknadsföringsstrategin för ett svenskt företag. Utmärkelsen sponsras av Business Sweden, ALMI, EKN, SEK och Swedfund.

”I den här kursen måste man kunna lösa problem på stående fot, utan någon som säger vad man ska göra”, sa universitetslektor Angelika Löfgren innan hon gav ordet till Johannes Falkeström från Business Sweden, som delade ut priset.

Det vinnande laget bestod av Fabian Rumpp, Matteo Betti, Do Gyoon Kim, Marc Lamhofer and Sara Nasciben. De hade arbetat med Vox Tonus, ett litet företag som tillverkar högtalare. Företaget har lagt mycket tid på att utveckla sin produkt, men behövde nu hjälp med en potentiell strategi för att expandera till den tyska marknaden.

– Vår grupp består av personer med olika bakgrund, men vi hade roligt tillsammans och alla litade på att de andra skulle göra sin del av arbetet, sa det vinnande laget. Som en annan framgångsfaktor nämnde de också att företagets grundare varit mycket engagerad och tillgänglig för dem.

– Lagen har haft olika uppgifter och olika förväntningar från företagen, sa universitetslektor Darko Pantelic. Ett engagerat företag leder absolut till ett bättre resultat för laget. Vi skulle verkligen vilja få fler företag involverade i kursen.

70 studenter med 22 olika nationaliteter har arbetat med 13 svenska företag för att utvärdera och utveckla marknadsföringen av deras produkter till internationella marknader. Den 10 och 11 mars presenterade alla grupper sina lösningar för en jury med representanter från de exportfrämjande organisationerna och JIBS, och juryn valde sedan ut vinnarna.

Andra pris gick till laget som arbetat med JG Metall; Nemanja Rajcevic, James Galbraith, Thomas Sabathier och Daniela Polziehn. Tredje pris gick till laget som arbetat med FormH17; Linnea Wiberg, Jolien van der Schee, Lisa Gageler, Ann Christiane Neubauer och Pontus Davidsson.

Maserkursen Advanced International Marketing, Trade and Export Management" syftar till att ge studenterna en bättre förståelse för hur internationell handel kan genomföras i praktiken. Kursen ges i samarbete mellan JIBS och Business Sweden, Exportkreditnämnden (EKN) Svensk Exportkredit (SEK), Swedfund och ALMI, som har hållit gästföreläsningar under kursen.  


2016-03-11