Bäst att bo 2016

Nyhetsmagasinet Fokus har nu släppt sin årliga Bäst att bo-ranking, som görs i samarbete med forskare från Jönköping International Business School.

Teamet som ligger bakom indexet består av Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi, doktorerna Mikaela Backman och Özge Öner samt doktoranderna Sofia Wixe och Tina Wallin.

I kategorin Storstadskommuner ligger Stockholm åter i topp. Kategorin Stadskommuner toppas av Uppsala. Kategorin Landsbygd har Varberg på första plats och i kategorin Glesbygd är det Kiruna som ligger högst.

Läs mer och se alla topplaceringar här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

– Kommunerna som ligger långt ner på listan är i regel mindre platser på avstånd från en större ekonomisk motor, säger Charlotta Mellander till tidningen Fokus. Hon fortsätter:

– Det är inte så konstigt eftersom mycket ekonomisk kraft kommer med storlek. Dessa platser har alltså en tuffare utmaning men det betyder ju inte att loppet är kört. Det finns fantastiskt duktiga mindre kommuner runt om i landet och ofta beror deras framgång på att nyckelaktörerna på platsen, såsom politiker, tjänstemän, näringsliv och fastighetsägare, arbetar aktivt gemensamt för att göra platsen bättre för dem som bor där vilket naturligtvis alla vinner på.

Läs en intervju med forskarna här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Men är det verkligen rättvist att Stockholm rankas så högt, med tanke på boendekostnaden? Det är en invändning som brukar dyka upp när rankningen görs. På bloggen Vertikals skriver Charlotta Mellander: ”Även om Stockholm rankas högst så är det också väldigt dyrt att bo här. Detta är väldigt sant och på grund av detta har vi i år tagit fram en ny alternativ rankinglista som tar med detta i beräkningen.”

Läs blogginlägget och se den alternativa rankningen här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2016-05-13