Ingvar L Svensson får JU:s förtjänsttecken

Ingvar L Svensson, professor på Tekniska Högskolan i Jönköping, tilldelas Jönköping Universitys förtjänsttecken för 2019.

- Jag känner mig hedrad och tacksam, säger Ingvar L Svensson.

Ingvar L Svensson ledde under nästan 20 år uppbyggandet av forskningen inom gjutna material och gjuteriteknologi vid Tekniska Högskolan i Jönköping. Detta är i dag utvecklat till avdelningen Material och Tillverkning.

Världsledande forskningsgrupp

Det är en forskargrupp på cirka 40 personer som inte bara är en av de största avdelningarna på Tekniska Högskolan, utan även en av de ledande och största forskningsgrupperna i världen på området. Det hade inte varit möjligt utan Ingvar L Svenssons vision och mångåriga hårda arbete ända sedan 1996, står det i motiveringen till utmärkelsen.

”Genom sitt driv, sin passion och sin ständiga arbetsglädje har Ingvar varit en ambassadör för Jönköping University inom såväl akademi som industri”, framhåller kommittén som utser förtjänsttecknet.

”Fortfarande en stor inspiration”

Även om Ingvar L Svensson har påbörjat sin pensionering och numera inte aktivt leder avdelningen så är han fortfarande en stor inspiration och mentor för forskarna vid avdelningen, konstaterar kommittén.

Ingvar L Svensson gläds åt de positiva omdömena.

- Det är en väldigt fin motivering, konstaterar han.

”Har trivts fantastiskt bra”

Ingvar L Svensson understryker att han har trivts fantastiskt bra på Tekniska Högskolan.

- Det har varit en enormt stimulerande och fascinerande miljö. Det har även varit en fantastisk tillväxt på skolan. Gruppen som jag startade är faktiskt den största akademiska gruppen i världen, säger han.

Förtjänsttecknet delas ut vid Jönköping Universitys Akademisk Högtid den 12 oktober 2019.

2019-08-12