Ny Akademisk kör på campus

I höst är det premiär för Jönköping Universitys egna akademiska kör. Kören vid namn JUVE kommer att ledas av Dan Boberg, erfaren körledare och till vardags musiklärare på Per Brahe gymnasiet.

JUVE kommer framträda både vid evenemang inom JU, tex. vårfirande, akademisk högtid, diplomeringshögtider, kultur på campus, konferenser, personalfester osv, men även ge konserter i sammanhang utanför JU.

Vi bad vår nya akademiska körledare svara på några korta frågor om sin bakgrund och sina förväntningar på JUVE.

Vem är Dan Boberg?
Jag är utbildad vid Musikhögskolan i Göteborg, bor i Hovslätt och har arbetat som lärare på Per Brahes musikgymnasium i 30 år, främst som körledare och lärare i musikteori. Parallellt har jag också under många år varit körledare för Kammarkören Voces.

Roligaste eller mest uppmärksammade köruppdraget du haft?
Det roligaste köruppdrag är att följa och leda musikstudenternas utveckling i körsång under tre gymnasieår. Att se deras glädje över utvecklingen bär man med sig. Det mest uppmärksammade köruppdraget jag gjort var nog när KK Voces vann ett s.k. kör-SM -98, men många andra konserter både med KK Voces och Per Brahes körer har varit fantastiska musikupplevelser.

Vad är skillnaden att leda ungdomar och vuxna?
Den tydligaste skillnaden är nog att ungdomar inte vet sin kapacitet i början av körsjungandet - men är heller inte rädda att våga lite mer. Detta har medfört en härlig utvecklingstakt under gymnasieåren. Vuxna har generellt ofta "etablerat sig" på en viss nivå - men har å andra sidan värdefulla erfarenheter.

Vad står namnet JUVE för?
Namnet JUVE kan läsas Jönköping Universitys Vokal-Ensemble. JU kan ju även syfta på June - det gamla namnet på Jönköping.

Vad har du för förväntningar på de akademiska sångfåglarna?
Min förväntning på Akademiska kören JUVE är att vi ska kännas attraktiva och att vi hittar en musikalisk nivå som på representerar JU på ett bra sätt. Att JUVE blir en central musikpunkt för JU, att JUVE är välkänd både inom JU och externt.

2019-08-16