Från självskadebeteende till Hultsfredsfestivalen - offentliga föreläsningar drar igång

Torsdagen den 8 september klockan 18:30 inleder Peo Hansen höstens föreläsningsserie med sin föreläsning Migrationsmyten: Sanningen om flyktinginvandringen och välfärden. Föreläsningen är startskottet för höstens Offentliga föreläsningar på Jönköping University (JU) då allmänheten är välkommen att kostnadsfritt ta del av de åtta populärvetenskapliga föreläsningarna.

Campus

Höstens första offentliga föreläsning är den 8 september klockan 18:30.

Ämnena under höstens föreläsningsserie är av väldigt olika karaktär, här finns något för alla. Anna Nordéns föreläsning Ägande i nöd och lust? En kartläggning av ägande i våra kärleksrelationer tar bland annat upp könsskillnader av ägande av fastigheter i Sverige. Nina Gunnarsson håller en föreläsning med titeln Självskadebeteende och skam – en personlig och social praktik. Nina pratar om sin forskning kring detta, men även sina egna erfarenheter. Hultsfredsfestivalen – punk och entreprenörskap heter Mats Trondmans föreläsning som tar upp frågor om hur festivalen kom till, varför den föll samt varför arrangörerna inte vill kalla sig entreprenörer.

– Under pandemin körde vi föreläsningarna live på webben, vilket gjorde att vi kunde hålla i gång serien även då. Vi fortsätter med livesändningarna även nu, men vi hoppas samtidigt att besökarna börjar hitta tillbaka till vår föreläsningslokal. Det blir ändå lite mer samtal och frågor när man ses på plats, säger Carl-Johan Svensson och Joakim Öberg, som är samordnare för föreläsningsserien.

Genom att låta forskare dela med sig av sina resultat till allmänheten via dessa populärvetenskapliga föreläsningar vill JU och Folkuniversitetet förbinda samhället med den akademiska världen.

– Tanken med serien är att föreläsningarna ska spreta åt en massa olika håll, men att de ska vara hyfsat korta och möjliga att gå på även utan några särskilda förkunskaper. De ska vara en möjlighet för alla att kika in i forskarvärlden helt enkelt, berättar Carl-Johan Svensson och Joakim Öberg.

Programmet för höstens Offentliga föreläsningar

Offentliga föreläsningar arrangeras av JU tillsammans med Folkuniversitetet. Föreläsningarna är på olika sätt kopplade till JU:s forsknings- och intresseområden och är helt kostnadsfria att besöka.
Se hela programmet, läs mer om föreläsningarna och hitta livestreaming på ju.se/offentliga.

2022-09-01