Studenterna på JU-programmet produktutveckling med möbeldesign.

Emelie Eriksson och Vendela Möller är några av studenterna på JU-programmet produktutveckling med möbeldesign, som ställer ut möbler på Stockholm Furniture Fair.

JU-studenter ställer ut på möbelmässan

25 studenter som läser sista året av produktutveckling med möbeldesign (PUM) på Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU) ställer ut egentillverkade möbler på Stockholm Furniture Fair den 7-11 februari. Möblerna kommer sedan att användas på Trakt Forest Hotel som ligger i Holsbybrunn utanför Vetlanda och som är designat av Gert Wingårdh.

Studenter på produktutveckling med möbeldesign.

Studenter på produktuveckling med möbeldesign med en möbel som de ställer ut på Stockholmsmässan. Från vänster: Simon Sandkvist Studsare, Lovisa Aiff, Jessika Olsson, Ida Fokine och Maja Mattisson. Sittande Johanna Arvidsson.

- Stockholm Furniture Fair något man bara måste vara med på som möbelstudent och möblerna som våra studenter har gjort är kanonfina, säger Victor Strandgren, programansvarig för PUM, som ges vid Träcentrum i Nässjö.

PUM-studenterna visar på Stockholmsmässan upp fyra set med fåtöljer och soffbord, som de har jobbat med sedan slutet av oktober. Möblerna är i huvudsak i trä och trädslagen som används är alm, ek, ask och björk, som alla finns i vårt närområde. PUM-studenten Axel Svensson berättar att tillverkningsprocessen har gått ungefär som väntat och att de tog sig igenom alla problem som hopade sig mot slutet.

Möta människor som delar deras passion

- Man har vant sig vid möblerna nu och blir mer och mer stolt över dem. Det ska bli kul att visa upp dem och känna att man är en del av sammanhanget på möbelmässan, säger Axel Svensson.

Han tycker liksom sin klasskompis Ida Fokine att det ska bli häftigt att se andra på mässan interagera med deras möbler. De ser fram emot att möta människor som delar deras passion och låta sig inspireras av förebilder till dem inom branschen.

"Årets höjdpunkt"

PUM-studenter brukar delta på möbelmässan, men nu var det två år sedan senast på grund av coronapandemin. Victor Strandgren berättar att hundra beslut tas varje dag veckorna före mässan och att problem löses som på löpande band. Han tycker att det höga tempot skapar ett positivt och lösningsfokuserat klimat. Han framhåller att många tidigare PUM-studenter nu jobbar med att utveckla möbler och att Stockholm Furniture Fair är årets höjdpunkt för produktutvecklare och designers inom möbelnäringen.

- Det betyder mycket för våra studenter att få visa upp sina egna möbler på en plats där hela branschen är samlad och alla nyheter släpps.

"En jättefin möjlighet för våra studenter"

Studenternas möbler kommer efter mässan att ersätta de nuvarande fåtöljerna och soffborden, som även de tillverkades av PUM-studenter, i skogssviterna på Trakt Forest Hotel.

- Det är en jättefin möjlighet för våra studenter. Förra året var första gången vi gjorde ett så skarpt projekt i en kurs och de möblerna har fått mycket god respons från både hotellägarna och deras gäster. Det är inte enkelt att designa och tillverka en möbel som både är snygg, bekväm och håller ihop fysiskt vid belastning. Det ställer höga krav på säkerhet, ergonomi och estetik, säger Victor Strandgren.

Studenter på produktutveckling med möbeldesign, Simon Sandkvist Studsare och Lovisa Aiff.

PUM-studenterna har jobbat med möblerna sedan slutet av oktober. Här syns Simon Sandkvist Studsare och Lovisa Aiff.

En stol som studenter på produktutveckling med möbeldesign ställer ut på mässan.

Här är en fåtölj som PUM-studenterna ställer ut på möbelmässan.

Läs mer om programmet produktutveckling med möbeldesign här

2023-02-07