KK-stiftelsen besökte JU

I onsdags besökte KK-stiftelsen Jönköping University (JU) för att se hur JU bygger starka forskningsmiljöer samt ta del av JU:s olika forskningsprojekt.
– Det var imponerande att få se bredden på JU och alla forsknings- och utbildningsprojekt ni har. Tillsammans kan vi forma framtiden och bidra till framsteg och innovation, sa Eva Schelin, vd för KK-stiftelsen.

När KK-stiftelsens kansli besökte JU den 28 augusti presenterades JU och en rad projekt stödda av KK-stiftelsen. Även alla JU:s fackhögskolor presenterades, och flera forskare vittnade om den betydelse KK-stiftelsen haft för deras utveckling som forskare, lärare och samverkanspartner.

Peter Swalander, verksamhetsutvecklare på Tekniska Högskolan i Jönköping (JTH), presenterade det KK-stödda forskningsprogrammet SPARK, där han också är operativ chef. Sofia Kjellström, professor i kvalitetsförbättring och ledarskap på Hälsohögskolan, berättade om sin forskning och hur hon använt KK-stiftelsens program och finansiering i sin forskning.

Eva Schelin och Salem Seifeddine

Under besöket ingick också en rundvandring i labblokalerna på avdelningen Material- och Tillverkning på JTH.

– Vi ville presentera JU och visa upp de stora värdena av att arbeta i en forsknings- och utbildningsmiljö. Både för individen, för akademiska miljön och för samarbetet med näringslivet. Vi ville också visa hur vi startar och driver samverkan med näringslivet, sa Måns Svensson, rektor på JU.

”Imponerade av JU”

En delegation på 13 personer från KK-stiftelsen var med på studiebesöket för att se hur JU bygger starka miljöer för forskning och utbildning.

– Det var intressant att få lyssna på forskare och forskningsledare som verkligen brinner för sin forskning. SPARK-programmet på JU är ett av KK-stiftelsens allra största program och det var imponerande att få se bredden på JU. Det var också spännande att se hur man kan utnyttja stiftelseformen på bästa sätt, till exempel att vara snabbare, mer flexibel och kunna möjliggöra lösningar på samhällsutmaningar. Något som vi på KK-stiftelsen kan inspireras av och dra nytta av, sa Eva Schelin.

Genom att kontinuerligt besöka högskolor, universitet och företag tar KK-stiftelsen del av olika satsningar som görs i landet. På så sätt kan de se vad projektstöden betyder för lärosäten, organisationer och för näringslivet på orterna och i hela landet.

– Det är värdefullt för oss att besöka er för att se hur vi gemensamt kan forma framtiden för forskning, samverkan och innovation. Att ta del av er kunskap är en förutsättning för att KK-stiftelsen ska kunna bidra till framsteg och innovation i Sverige, sa Eva Schelin.

– För JU har KK-stiftelsen haft en betydande roll. Det är roligt att de besöker oss och vi är glada över förtroendet från KK-stiftelsen och vårt goda samarbete med målet att stödja utvecklingen av både regionen och hela landet, avslutade prorektor Salem Seifeddine.

Om KK-stiftelsen
KK-stiftelsen bidrar till att stärka Sveriges konkurrenskraft genom att finansiera forskning och kompetensutveckling vid Sveriges högskolor och nyare universitet, när det sker i samverkan med näringslivet. KK-stiftelsen firar 30 år i höst och har hittills bidragit med tolv miljarder i finansiering till att bygga ett starkare Sverige.

2024-08-30