Stort intresse för vårens utbildningar vid Jönköping University

Intresset för att studera på Jönköping University (JU) till våren är stort. Antalet förstahandssökande till utbildningsprogram har ökat med hela 42 %. Förra året sökte 594 personer dessa program, medan årets siffra uppgår till 846.

Den 15 oktober stängde den ordinarie anmälan till vårens utbildningar vid Sveriges universitet och högskolor. Sjuksköterskeprogrammet vid JU har haft en kraftig ökning på 41 %, vilket visar på ett fortsatt högt intresse för vårdyrken. Socionomprogrammet förblir det mest populära programmet, med en ökning av förstahandssökande på 26 %.

En nyhet för vårterminen 2025 är att den kompletterande pedagogiska utbildningen (KPU) nu erbjuds på distans. Detta har väckt stort intresse, med totalt 70 förstahandssökande. Sverige har stor brist på behöriga lärare och den nya distansmöjligheten gör utbildningen mer tillgänglig oavsett var man än bor eller befinner sig i livet.

– KPU på distans är efterlängtat. Det är många runt om i landet som funderar på att byta karriär och bli lärare, men att flytta för att kunna studera har varit ett för stort steg. Två tillfällen per termin är det dock fysiska träffar, i övrigt kan man sitta var man vill för att genomföra utbildningen, säger Weronica Ader, programansvarig för ämneslärarprogrammet och KPU.

Ökande intresse för ingenjörsutbildningarna

Den tekniska basterminen, som ger behörighet till ingenjörsprogrammen, fortsätter att locka många. Antalet sökande har ökat med 20 % till de totalt åtta olika ingångarna, inklusive den nya inriktningen mot Civilingenjörsprogrammet inom Byggnadsteknik. JU är det tredje mest sökta lärosätet när det gäller tekniska basterminer och årets ansökningssiffra är den bästa på fem år. Behovet av ingenjörer är stort, vilket gör det glädjande att se det ökande intresset för ingenjörsutbildningarna.

– Det är otroligt glädjande att se det stora intresset för våra utbildningar, särskilt inom områden som är avgörande för framtidens samhällsbehov, säger Robert Gunnarsson, vicerektor för utbildning på JU.

Liksom tidigare år väljer många att söka fristående kurser inför vårterminen. Totalt har JU fått 1 199 förstahandsansökningar, vilket motsvarar en minskning med 7 % från förra årets söksiffror. De populäraste kurserna till våren 2025 är Specialpedagogik grundkurs, Leading Change: Accelerating AI Adoption samt Idrott och hälsa årskurs 7–9.

Jönköping University bedriver även yrkeshögskoleutbildning (YH) inom flera områden i samarbete med kommuner och branschorganisationer. Inom YH-utbildningarna är samarbetet med företag och organisationer nära för att förse arbetslivet med den kompetens de behöver. De populäraste YH-utbildningarna i år är Byggproduktionsledare i Jönköping och i Malmö.

Sammanfattningsvis ser JU alltså en mycket positiv utveckling i ansökningarna inför vårterminen 2025, med ett brett intresse för både traditionella och nya utbildningsområden.

Kontaktuppgifter

Weronica Ader, programansvarig för Ämneslärarprogrammet och KPU, weronica.ader@ju.se, 036-10 13 72.

Robert Gunnarsson, vicerektor för utbildning, robert.gunnarsson@ju.se, 036-10 13 75

2024-10-22