Entrepreneurship Day

Den 1 oktober var det åter dags för Entrepreneurship Day och New Venture Trade Show på Internationella Handelshögskolan.

Entrepreneurship Day anordnas årligen av JSA och innehåller föreläsningar, workshops samt en minimässa för etablerade företag och organisationer. Evenemanget samarbetar med "New Venture Trade Show", där studenter från kursen Entrepreneurship and Business Planning presenterar sina affärsidéer. Bland årets nystartade företag fanns allt från en webbaserad radiokanal till en cykelreparationsstation.

Under dagen fanns möjlighet att lyssna till en föreläsning med Camilla Ljunggren, alumn från JIBS och idag VD för SIFE Sverige. SIFE grundades för mer än 30 år sedan i USA, med syfte att ge studenter möjlighet att använda sina teoretiska kunskaper i praktiken.

Camilla har också varit med och startat flera företag, fått NUTEKs Entreprenörskapsstipendium och varit nominerad till Young Entrepreneur of the Year Award Europe 2008.

På mässan fanns flera företag och organisationer representerade, bland annat Science Park Jönköping + Venture Cup, SIFE Jönköping, Knutpunkten, Ernst & Young, KPMG, TRIA, SKTF samt Civilekonomerna.

Under "New Venture Trade Show" presenterade studenterna som läst Entrepreneurship and Business Planning de företag som de startat och drivit under kursen, och efter mässan korades bästa affärsidé av en jury.

Priset för årets innovation gick till företaget Return, vars affärsidé är att erbjuda gratis marknadsföring till företag i utbyte mot deras sopor.

- De vann tävlingen eftersom vi blev imponerade av deras affärsmodell: Att marknadsföra företagens sociala ansvar i utbyte mot återvinningsbara material (plastflaskor och burkar). De gick i sin tur att återvinna för att tjäna pengar. Förutom att affärsiden var ganska originell så är den också hållbar, säger Eric Hunter, en av jurymedlemmarna.

Vinnarna belönades med ett fint certifikat, kallat för "Creative Destruction Award" som delades ut av Eric Hunter och Karin Hellerstedt.

Se bilder och en film från mässan på JIBS Stories!

2009-10-08