KK-stiftelsen stödjer projekt om medelstora företag

Anders Melander och Leif Melin har fått strax under 3 miljoner kronor för sitt projekt "Dynamiskt Strategiarbete i Medelstora Företag".

Medelstora företag befinner sig ofta i ett dilemma. Där mindre företag ofta konkurrerar med slimmade organisationer och stor flexibilitet, och stora organisationer utnyttjar skalfördelar för att uppnå konkurrensfördelar, tenderar de växande företagen att utöka sin organisation och förlora flexibilitet samtidigt som de kopierar de stora företagens modeller och arbetssätt, något som leder till ökade kostnader utan möjlighet att utnyttja storföretagets skalfördelar. Hur skall de medelstora företagen fortsätta växa samtidigt som de behåller de små företagens fördelar?

Det vill Anders Melander och Leif Melin, forskare vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping, undersöka. De samarbetar med Leax (fordonsunderleverantör i Köping), Pdb (IT konsulter i Jönköping) samt FKG (nationell fordonsleverantörorganisation) för att producera kunskap kring medelstora företags strategiska arbete. Avsikten är att utveckla strategiska arbetssätt som underlättar medelstora företags fortsatta tillväxt. Projektet kommer att pågå från januari 2010 till december 2011.

2009-12-07