Välbesökt Öppet Hus

Personal, studenter och alumner mötte upp när intresserade blivande studenter besökte JTH.

Varje program presenterade sina utbildningar. Det fanns också möjlighet att vara med och titta på olika laborationer och prata med lärare inom olika områden. Många besökare hade rest långväga för att bekanta sig med JTH.

Varje jämn timma gavs information om programmen samt information om utlandsstudier och fadderföretag. Spännande labbar pågick under dagen. Det var CAD-ritning, visualisering av byggandet, ljus för inne- och utemiljö, datorgrafik, robotprojekt, virtuell produktutveckling och gjutsimulering mm.

Många frågor att besvara

Studenter från studentsektionen HI TECH var värdar och besvarade besökarnas frågor tillsammans med personalen och alumner. Många frågor ställdes. Hur är Jönköping som stad? Var kan man bo? Studentlivet? Fadderföretagsverksamheten och så frågor om utbildningen. Vad leder utbildningen till? Vad kan man jobba med? Dessutom bakade studenterna våfflor vilket var mycket populärt bland besökarna.

Alumner berättade om vad som hände sedan

Informationstillfällena var välbesökta. Sofi Almqvist och Therese Dahlgren är byggnadsingenjörer och alumner och de berättade om vad som hände efter utbildningen. Therese jobbar på Trivselhus i Stockholm som husdesigner och ritar kundunika hus och Sofie Almqvist jobbar på Jönköpings kommun som projektingenjör och håller i olika underhållsprojekt.

—Efter att jag tagit min examen på programmet markbyggnad och infrastruktur 2001 började jag jobba på Tekniska kontoret med gatuförvaltning. Jag håller i underhållsprojekt. Ett stort projekt som jag höll i förra sommaren var ombyggnaden av Ekhagsrondellen här i Jönköping, säger Sofi.

—Jag gick inriktningen byggnadsutformning med arkitektur och tog examen 2007. Man kan säga att vi som gått utbildningen är ett mellanting mellan av arkitekt och byggnadsingenjör. Jag ritar skisser på villorna sedan går handlingarna till huvudkontoret för bygglov etc. Jag har stor fördel av att jag exempelvis har läst konstruktion och andra byggämnen, säger Therese.

Hela Högskolan i Jönköping

Samtliga fackhögskolor hade öppet hus. De som inte kände till Högskolan sedan tidigare hade möjlighet att följa med på en guidad tur på högskoleområdet. Där fick besökarna se campus och byggnaderna och höra lite om högskolan och dess historia. De fick bl a se det vackra högskolebiblioteket i den gamla gjuterihallen. Science Park som hjälper studenterna att kombinera studier och företagande fanns också på biblioteket.

Studenternas Hus var öppet och såväl den allmänna studievägledningen som Knutpunkten svarade på frågor om ansökan och behörighet, studie- och yrkesvägledning. Studentkåren fanns också på plats och svarade på frågor.

Text och foto: Christina Almgren

2011-04-01