Ljuslabb som examensarbete

Ljuslabbet är ett experimentlabb för användare men också riktat till arkitekter, konsulter inom el och bygg, elinstallatörer och kommuner.

Arbetet har gjorts av Anders Fransson, Jörgen Markusson och Stefan Kolf, med inspiration och hjälp från övriga studenter på högskoleprogrammet Ljusdesign .

Jämföra belysningens effekter

Ljuslabbet ställdes ut på Light 2011/Elfack 2011som arrangeras av Svenska mässan i Göteborg och är nordens största elmässa. Här fick besökare chans att belysa väggar och fasader med olika strålkastare för att se hur strukturen påverkar ljuset och var armaturen bör placeras för bästa ljusspridning.

Besökarna kunde även justera belysningen i kontorsmiljö. Dels för att hitta sin egen favoritljussättning, men även för att se hur energiåtgången påverkades när dagsljuset utnyttjades. I den uppbyggda parkmiljön kunde besökaren själv ändra miljön, genom belysning av träd och buskar. På så sätt kunde de upptäcka hur ett avstämt, behagligt vertikalljus belyser ansiktet på mötande och ger en tryggare parkmiljö.

Studenterna guidade besökare i hur ljusboxen var uppbyggd och hur färg påverkas av olika ljuskällor. Med hjälp av ljusboxen kan skillnaden i färgåtergivning jämföras mellan exempelvis en glödlampa och en LED-lampa.

Byggs upp igen

Ljusboxen kommer att byggas upp på Tekniska Högskolan och förhoppningsvis även vara tillgänglig för allmänheten.

Labbet är sponsrat av Tekniska Högskolan i Jönköping, Philips, Wennerström Ljuskontroll, Zobra, Flux, Fergin, Bellalite, Elektroskandia samt Schneider Electric.

Klicka på bilderna för att starta bildspelet.

2011-06-01