Jönköping University Solar Team

Intresset och engagemanget för JTHs deltagande i World Solar Challenge var stort från flera av regionens företag vid den första sponsorträffen.

JTH bygger Sveriges första bil att delta i World Solar Challenge (WSC) 2013. - Det här är uppkäftigt. Det är ingen annan i Sverige som ger sig på det. Det gillar jag! berättar Vd Jörgen Birgersson.

300 mil genom Australien

WSC är en öppen internationell tävling som syftar till att främja utvecklingen av förnyelsebar energi. Målet är att konstruera och bygga ett fordon som endast drivs med hjälp av solen och klarar av att köra sträckan Darwin-Adelaide på kortast möjliga tid. Drygt 300 mil genom Australien.

Tanken på projektet startade på en kafferast för cirka 3-4 år sedan hos projektledaren Magnus Andersson.

- Efter ett besök i Holland, hos gruppen som kom på andra plats i WSC 2011, var jag övertygad om att även vi kan lyckas. För att förbereda oss ytterligare åkte vi ner till Australien och jobbade som funktionärer vid 2011 års tävling.

Idag är 24 studenter delaktiga i projektet. Tre av dem är Mario Mamic, Philip Nordström och Kim Larsson som ansvarar för bilens fordonsdynamik och elektronik.

- Det är riktigt kul att intresset är så stort utifrån, säger Philip. Mario som bland annat jobbar med bilens styrning och bromsar tycker att projektet är grymt kul och att det är särskilt roligt att de är först i Sverige. - Jag ser oss redan högst upp på prispallen, berättar Kim som ansvarar för motorn.

Samarbete för att bli bäst i världen

Nu söker projektgruppen ytterligare sponsring. Målet är att bli bäst i världen och att vinna tävlingen. För det krävs 2,5 miljoner.

Ett företag som redan är delaktigt är Öhlins Racing AB som utvecklar stötdämpare och hjulupphängning för fordon. De kommer framförallt att bidra med kompetens och komponenter till projektet.

- Vi tycker att projektet är mycket spännande. Det är ingen annan som har gjort det här tidigare så det är en riktig utmaning. Vi har ett stort samarbete med JTH, idag är 7 av 18 medarbetare från JTH och vi har en åttonde på väg, berättar Arnold Hovén.

Planer finns också på att projektet ska kunna följas i tre TV-avsnitt under 2013. Lasse Rengfelt från Deep Sea Productions hoppas på en levande dokumentär. — Vi vill visa människorna, utmaningarna, konflikterna och tekniken bakom projektet.

Anta utmaningen

JTH ställer upp som första lag i Sverige med målet att bli bäst i världen. Vill du också anta utmaningen? Kontakta projektledare Magnus Andersson .

Bilder från sponsorträffen

2012-04-02