Sjuksköterskestudenter tränar akutsjukvård i simulator

Hälsohögskolan i Jönköping samarbetar med landstinget för att studenterna ska få bästa möjliga träning i akutsjukvård.


Sedan två och ett halvt år tillbaka får studenter möjlighet att träna med simulatorer på Metodikum, landstingets kliniska träningscentrum. Nu är ett nytt avtal klart, som garanterar att alla studenter på grundutbildningen för sjuksköterskor och specialistutbildningen för sjuksköterskor med inriktning på barn och ungdom får två timmar simulatorträning var  under sin studietid.

- Högskolan i Jönköping har bidragit med pengar för att införskaffa ännu en simulator, berättar Lennart Christensson, docent och avdelningschef för avdelningen för omvårdnad på Hälsohögskolan.

Han hoppas att i framtiden kunna utöka samarbetet ytterligare, så att man till exempel ska kunna använda simulatorerna för examinationer.

- På Metodikum får alla studenter lära sig att agera i ett akut tillstånd. Det är en kvalitetssäkring, säger han.

Och studenterna då? De vill ha mer.

- Det här var jättebra, säger sjuksköterskestudenten Elin Strömstedt. Synd bara att det var så kort!

Hon har precis kommit ut ur ett scenario där simulatordockan föreställde Jocke, 21 som krockat på MC och skadat huvudet. Han var förvirrad och visste inte var han var någonstans. Elin tog snabbt kommandot och såg till att fria patientens luftvägar .

- Jag trodde att jag skulle bli helt stel och inte kunna göra något. Det var roligt att upptäcka vad man kan, att vi har en bra grund att stå på.

2013-10-23