Nya perspektiv efter sommarkurs

JIBS-studenten Anika Rosski ser sin utbildning i ett nytt ljus nu. Ansvar är hennes ledord för framtiden.

Anika läser masterutbildningen Managing in a Global Context. I somras gick hon sommarkursen Global Leadership Development Experience (GLDE) på Babson College i USA. Kursen förde samman studenter från hela världen.

- Det var fantastiskt, säger Anika, och hennes ögon tindrar. Jag hade så roligt!

Fokus på kursen var att skapa innovativa lösningar på sociala, ekonomiska och miljömässiga problem och FN: s millenniemål fungerade som ram. En viktig del av kursen var att lära sig om Principles of Responsible Management Education. PRME är ett globalt initiativ som omfattar sex principer för att hjälpa handelshögskolor att främja hållbarhet och socialt ansvar.

- Det var en väldigt bred kurs - vi hade föreläsningar om många olika saker, mänskliga rättigheter till exempel. Och nu, när det är över och jag förstår hur kursen var upplagd, tycker jag det var lysande. Vi fick så mycket information, men utan att veta vad vår slutuppgift skulle bli.

Anika menar att hon lärt sig mycket som hon kanske inte skulle ha tagit till sig om hon vetat vad slutuppgiften skulle innebära.

- I verkliga livet vet du inte alltid uppgiften. Du gör det bästa av varje given situation.

Och slutuppgiften visade sig vara en utmaning. Varje projektgrupp skulle presentera en ny företagsidé  - eller en förbättring av ett befintligt  företag – utifrån ett av FN: s millenniemål. Grupperna presenterade sedan sina idéer för en jury .

Anikas grupp planerade en satsning som de kallade ED on wheels , ett sätt att få datautbildning till Ghana .

- De har datalektioner där som är obligatoriska, men de har inte datorer. De måste rita av tangentbordet, säger hon.

Hennes grupp planerar att göra ED on wheels till verklighet, men det är svårt.

- Vi är alla i olika delar av världen. Bara att ordna ett möte där vi kan vara på Skype allihop samtidigt är svårt.

Men Anika är långt i från att ge upp hoppet. Hon är full av entusiasm. Hennes upplevelser på Babson College passar perfekt ihop med JIBS satsning på ansvarsfullt företagande, och Anika känner att det finns en massa hon kan göra för att hjälpa till.

- Jag ser mina kurser i ett nytt ljus nu. Jag tänkte aldrig på något av millenniemålen förut, men nu vill jag hjälpa studenterna på JIBS förstå vad PRME handlar om. Det är viktigt att prata om de här sakerna medan man är student. När vi börjar arbeta kommer vi inte att ha tid .

2013-11-11