JIBS-studenter vann i Vermont

Laget från Internationella Handelshögskolan (JIBS) tog hem segern i The Global Family Enterprise Case Competition i lördags.


Konkurrensen var stenhård i den internationella tävlingen i företagsanalys som årligen arrangeras av University of Vermont. Tävlingen lockar lag från många prestigefyllda skolor. I år deltog studenter från 27 länder i 19 lag.

-I finalen var vi och ett lag från Kellogg School of Management i Chigago, berättar Mattias Nordqvist, föreståndare för forskningscentret Centre for Family Enterprise and Ownership och Jönköpingslagets coach. Alla trodde att de andra skulle vinna, de var ju amerikaner och mycket mer vana vid det här sättet att arbeta på, och de hade varit nummer ett i alla delmomenten. Vi var verkligen underdogs.

Tävlingen går till så att lagen får ett praktikfall som beskriver en situation eller ett problem som ett familjeföretag står inför, till exempel ett generationsskifte. Studenterna får sedan tre timmar på sig, inlåsta i ett rum utan hjälpmedel, att diskutera fallet och förbereda en presentation med en lösning och praktiska rekommendationer till företaget. Förslaget bedöms av en panel som består av företagare, rådgivare till företag och forskare. Varje lag får presentera tre case och de två bästa möts sedan i en final.

Jönköpingslaget, som består av Alina Greinert, Christian Saur, Petra Vretenar och Sanna Persson, har legat i hårdträning inför resan.

-Vi har övat på det här med att presentera och att sälja in en lösning. Vi har tränat i ungefär en månad och studenterna har verkligen varit jätteduktiga. Amerikanerna har ju det här sättet att jobba med sig från första början, säger Mattias.

Men träningen betalade sig. Och Sanna Persson tycker att laget lärde sig mer och mer under tävlingens gång om hur de skulle jobba.

-Vi har lärt oss att vara mer självsäkra när vi ska sälja in en lösning, och att prestera under press. Men vi hade byggt upp en stark lagkänsla och kände oss trygga i vad vi gjorde. Det var nervöst men kul.

De fyra studenterna och deras tränare har fått ett minne för livet. Men vinsten är inte bara stor för dem. Den betyder mycket för JIBS också.

-Vi har ju fått dokumentation tidigare som visar att vi är högt rankade när det gäller forskning inom familjeföretagande, säger Mattias. Men den här vinsten är ju ett bevis inte bara på att vår forskning håller toppklass, utan också att vår undervisning gör det. Och att vi har otroligt duktiga studenter.

2014-01-13