Teknologi, ekonomi och design möts i kreativt projekt

Studenter från tre lärosäten träffas i Värnamo för att samarbeta och hitta kreativa lösningar till olika företag.

Det är ekonomistudenter från Internationella Handelshögskolan i Jönköping, teknologer från KTH och designstudenter från Linnéuniversitetet som ska arbeta tillsammans i grupper med minst en student från varje inriktning i varje grupp.

Redan innan de möts i Värnamo har studenterna lärt känna varandra via Skype och diskuterat frågor som hur man får lagarbete att fungera på bästa sätt, vad som gör någon till en bra projektledare med mera.

Tävlingen börjar med att företagen presenterar sin verksamhet för studenterna, beskriver vilka produkter de har och var de står i dag. Utmaningen studenterna står inför under de kommande dagarna är att ge förslag på nya användningsområden för en produkt, eller hur företaget kan utvecklas.

– Vi tycker att det är viktigt att vi ger våra studenter chansen att delta i projekt som detta. TED ger insikt och förståelse för att arbeta tillsammans med andra människor och att jobba med verkliga frågeställningar på riktiga företag, säger Magnus Taube, projektledare på Internationella Handelshögskolan.

Efter två dygn ska studenterna göra en presentation för företagen, och också vara med i en utställning där alla lagen deltar. Men det räcker inte att spåna fram kreativa idéer, de ska också göra en marknadsbedömning som visar till exempel vilken investering som krävs och att lösningen kommer att fungera på marknaden. Det gäller att idén håller i längden.

– Våra studenter är kreativa, har ett öppet sinne och tar uppdraget på stort allvar. Det är väl därför företagen uppskattar projektet så mycket så att det blivit ett årligt återkommande event i Värnamo, säger Magnus Taube.

TED står för Technology, Economy och Design. Konceptet kommer ursprungligen från MIT, Stanford i USA. I Värnamo deltar 12 lag med 4-5 studenter i varje lag. Bakom projektet står Värnamo kommun och företagarna i regionen kring Värnamo.


2014-02-21