Nya kurser stärker den svenska gjuteriindustrin

Svenska Gjuteriföreningen, Swerea SWECAST och Tekniska Högskolan i Jönköping gör en gemensam satsning för att långsiktigt stärka och utveckla svensk gjuteriindustri.

Pressmeddelande

Satsningen innebär att sex helt nya kurser inom det gjuteritekniska området kommer att erbjudas till svenska företag. På så sätt ges gjuteribranschen och dess kunder en möjlighet att höja kompetensen inom gjuteriteknik.

– Genom ett nära samarbete mellan Tekniska Högskolan, som är världsledande inom gjuteriforskning, och gjuteribranschen kan vi nu erbjuda kurser som gynnar innovation och stärker konkurrenskraften. Kurserna är framtagna för att svara upp till verkliga behov inom gjuteriindustrin, säger Salem Seifeddine, projektledare för kurserna på Tekniska Högskolan.

Från och med januari 2015 kommer intresserade att kunna läsa kurserna. Kurserna riktar sig i första hand till yrkesverksamma ingenjörer och personer med mångårig arbetslivserfarenhet från branschen. Anmälan öppnar idag, måndagen den 15 september. På sikt planeras kurserna att erbjudas som ett magisterprogram.

­– Vi är stolta över dessa unika kurser som Svenska Gjuteriföreningen, Tekniska högskolan och Swerea SWECAST tillsammans jobbat mycket hårt för att ta fram. Kurserna är ett resultat av god samverkan mellan gjuteriföretag, högskolan och oss som forskningsinstitut, säger Conny Gustavsson, utbildningschef vid Swerea SWECAST.

Kort fakta om kurserna:

  • Kurserna kommer att erbjudas som distanskurser, vilket ger en möjlighet att kombinera yrkesliv och studier.
  • Kurserna ges på halvfart vilket motsvarar ungefär 20 timmars arbete per vecka.
  • Kurserna ger högskolepoäng och är i första hand riktade mot yrkesverksamma i svenska företag
  • Kurserna är: Komponentgjutning, Avancerad materialteknik, Gjutfelsanalys, Modellering och simulering av gjutning, Materialprovning och Miljökonsekvensbedömning av gjutgods.
  • Kurserna går att läsa enskilt, eller som ett kurspaket.
  • Projektet är ett KK-finansierat projekt med målet att skapa ett magisterprogram inom det gjuteritekniska området.

Mer information och kontakt:

Salem Seifeddine
projektledare Tekniska Högskolan
036-10 1662

Conny Gustavsson
utbildningschef Swerea SWECAST
036-30 12 22

www.jth.hj.se/gjutmagister

2014-09-15