Historiskt avtal mellan JIBS och fyra afrikanska universitet  

För första gången någonsin kommer fyra ledande universitet i fyra av de snabbast växande ekonomierna i världen att samverka med en svensk högskola.

Den 8 maj undertecknas en unik överenskommelse i Kigali, Rwanda, om samarbete mellan Jönköping International Business School, College of Business and Economics vid University of Rwanda, College of Business and Economics vid Addis Ababa University, Etiopien, College of Business and Management Sciences vid Makerere University, Uganda och University of Dar es-Salaam Business School.

Samarbetet kommer att kallas för EID, som står för Entrepreneurship and Innovation for Development, och inom programmet kommer de fem lärosätena att arbeta med fyra områden:

  • Forskarutbildning inom management och nationalekonomi
  • Forskning inom management och nationalekonomi
  • Utveckla plattformar för spridning av forskningsresultat (ungefär som svenska Entreprenörskapsforum)
  • Utveckling av den privata sektorn

– Det är första gången som fyra ledande universitet på den afrikanska kontinenten går samman i ett samarbete på den här nivån, och inga andra svenska lärosäten har haft eller har liknande samarbeten, säger Lars Hartvigson, senior advisor på JIBS. Han fortsätter:

– Eftersom de afrikanska parterna i EID har utmaningar och möjligheter som liknar varandra, finns det en stor potential för ett framgångsrikt samarbete. Vi räknar med att kunna bidra väldigt mycket till nationell och regional utveckling.

JIBS har sedan tidigare ett samarbete kring forskarutbildningar med University of Rwanda och Addis Ababa University, som finansieras av Sida. Undertecknandet av det nya avtalet sker i samband med en konferens som University of Rwanda anordnar i samarbete med JIBS, och som sker inom ramen för JIBS Sida-projekt. Syftet med konferensen är att sprida kunskap om Östafrika och Rwanda, och samtidigt bygga en mer aktiv kultur kring forskning och publicering i Afrika.

För mer information kontakta Lars Hartvigson

2015-05-07