Nya YH-utbildningar

YH-myndigheten har beviljat Jönköping University femton nya yrkeshögskoleutbildningar i regionen. Det innebär att JU från och med hösten har totalt 21 YH-utbildningar.

Klassrum

Utbildningarna kommer att bedrivas av Jönköping University i nära samarbete med kommuner och branschorganisationer.

– Vi är mycket glada och stolta över att kunna starta femton nya yrkeshögskoleutbildningar för läsåret 18/19. En av de viktigaste grundbultarna i Jönköping Universitys verksamhet är att i nära samverkan med näringslivet bidra till regionens kompetensförsörjning. Vi har under lång tid samarbetat med regionens företag, branschorganisationer och kommuner för att utveckla yrkeshögskoleverksamheten och kan tack vare detta goda samarbete erbjuda riktigt bra och relevanta utbildningar för regionen, säger Mats Kihlman, ansvarig för YH-utbildningarna på Jönköping University.

Samtliga utbildningar är efterfrågade av regionens näringsliv och utvecklade i nära samarbete med branschorganisationer och företag. På så sätt är utbildningarna direkt utformade för att bidra till regionens kompetensförsörjning och kompetensutveckling.

– YH-utbildningarna är ett bra exempel på hur högskolan och regionens arbetsliv kan samarbeta för att tillsammans tillgodose regionens kompetensbehov. De här utbildningarna är lokalt förankrade och består av såväl skolförlagd som arbetsplatsförlagd utbildning. Minst 25 % av utbildningstiden sker som LIA-praktik på ett företag, vilket ger de studerande goda förutsättningar för branschkontakter och insikt i yrkesrollen vilket i sin tur ger mycket goda möjligheter till anställning. Inom yrkeshögskolan har 9 av 10 jobb året efter examen, säger Mats Kihlman.

Följande nya YH-program har Jönköping University beviljats:

Automation- och robotingenjör, Jönköping
Behandlingspedagog Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, Eksjö
Byggproduktionsledare, Jönköping och Malmö
CNC tekniker - Lila certifikat, Jönköping
Elkraftingenjör, Jönköping
Elprojektör, Jönköping
Platschef - Bygg och anläggning, Jönköping
Polymeringenjör, Jönköping
Produktionsutveckling, Värnamo/Jönköping/Nässjö
Projektledare inom lagerlogistik, Jönköping
Stödpedagog, Värnamo/Oskarshamn
Svetsspecialist och Svetsinspektör – IWS, IWI-S, Jönköping
Vårdadministratör, Jönköping
Värdeskapande logistik, Jönköping/Ljungby

2018-01-26