JU-alumn årets unga ledande kvinna

Filicia Björkman vid prisutdelningen. Foto: Anna Jansson

Filicia Björkman, enhetschef inom äldreomsorgen i Jönköpings kommun och tidigare student på Högskolan för lärande och kommunikation, vann utmärkelsen Årets unga ledande kvinna.

Endast 28 procent av cheferna i länet är enligt Ledarnas jämställdhetsbarometer kvinnor och fortsätter vi i samma takt som det senaste decenniet är vi jämställda först år 2039. Utmärkelsen Årets unga ledande kvinna syftar till att lyfta fram ledarförebilder i länet.

Hög klass på årets nominerade

Allmänheten har fått tipsa om ledarförebilder i hela Jönköpings län och bland dessa nominerades 23 personer.

– Det har varit hög klass på de nominerade i år och juryns arbete har varit svårt, säger Charlotte Järeby Hellman som är vice VD på Poolia och ordförande i juryn. Det vi särskilt har tittat på är om personerna kan uppvisa resultat i sitt ledarskap. Det har även varit viktigt att personerna är förebilder som har en förmåga att inspirera andra. Filicia är en mycket värdig vinnare i hård konkurrens med ledare från bland annat Husqvarna, Jordbruksverket och Jönköpings Energi.

Filicia vinner en styrelseutbildning via StyrelseAkademien, ett årskort på Friskis & Svettis och en inspirationsresa som planeras i samråd med projektledningen.

Om Filicia

Filicia Björkman är född 1992 och är utbildad personalvetare vid Jönköping University. Hon har under sitt dryga år som enhetschef genomfört ett flertal förbättringar på de äldreboenden som hon ansvarar för. Hon kan tydligt påvisa resultat i sitt ledarskap genom höjda nöjdhetssiffror i både medarbetar- och brukarenkäter. Filicia har hittat utrymme i enhetens budget för att anställa fler och satsa på medarbetarnas fortbildning samtidigt som ekonomin är i balans. Tidigare har hon arbetat som arbetsledare på McDonalds och på sin fritid är hon styrelseledamot och volontär i Tjejjouren.

Juryns motivering

För ett imponerande ledarskap som av andra beskrivs som modigt, engagerat och pedagogiskt och där tydliga resultatförbättringar uppnåtts på kort tid. Vinnaren har tagit sig an en arbetsplats med många olika utmaningar, men har hela tiden sett till att få medarbetarna med sig i förändringsprocessen. En av hennes främsta styrkor är att få ut det bästa av varje medarbetare och att se möjligheter där andra sett hinder.

Årets unga ledande kvinna 2017 vågar vara ledare även i tuffa lägen och har alltid både människor och verksamheten i fokus. Trots sin mycket unga ålder är hon en klart lysande ledarstjärna och en förebild för chefer i offentlig verksamhet. Med sitt målinriktade sätt och förmåga att inspirera andra kommer hon vara med och förändra bilden av hur det är att arbeta inom vård och omsorg.

Om projektet

 

Årets unga ledande kvinna syftar till att öka jämställdheten bland länets ledare genom att lyfta fram förebilder. Initiativtagare är Ridsportalliansen Jönköping och satsningen förverkligas genom stöd av Poolia, Hall media, Combitech, SAAB, IKEA, Länsförsäkringar Jönköping, Jönköping Energi, Jönköping University, Länsstyrelsen, HSB Göta, Jönköpings kommun kultur- och fritid, Yellon, Science Park, Fotograf Patrik Svedberg, StyrelseAkademien, Friskis & Svettis och FC-gruppen.

Överskottet från projektet går till Ridsportalliansens arbete med att inspirera och ge verktyg till unga ledare.

2018-03-02