Studenter tävlade om tryckeribranschens framtid

Under onsdagen 11 april avgjordes den prestigefyllda tävlingen JIBS Entrepreneurship Challenge på Jönköping University. Utmaningen för de tävlande var att hitta en lösning för tryckeribranschens digitala framtid och förutspå kundernas förändrade krav.

Intresset var som vanligt stort när årets upplaga av JIBS Entrepreneurship Challenge skulle avgöras. 15 lag deltog och i år stod V-TAB, Nordens största tryckerikoncern, bakom tävlingen. Utmaningen till studenterna var att presentera ett koncept för V-TAB som företaget skulle kunna använda i sin digitala utveckling och på så sätt möta framtidens kundbehov på ett optimalt sätt.
– Vi har en stor utmaning framför oss och tävlingen är en väldigt bra möjlighet att få så mycket input som möjligt från olika håll, sa V-TAB:s ekonomichef Pia Ivarsson.

Tävlingen inleddes under tisdagen med en tidsram på 24 timmar och till onsdagens final hade juryn utsett sex bidrag som fick presentera sina koncept inför juryn och publiken på JIBS. Efter en längre överläggning av juryn, som bestod av representanter från JIBS, JSA, Science Park och V-TAB, korades ett vinnande lag. Segerkonceptet sammanfattades som en stark tro på ett helt nytt printsegment för V-TAB, i form av tryckta elektronikprodukter som dammsensorer och solceller.

– Det var ett svårt beslut, men vinnarna presenterade lösningar som var både kreativa och framtidsorienterade med hållbara värden, konstaterade Jerker Moodysson, vd vid Jönköping International Business School.

Vinnarlaget bestod av Ida Modée, Hanna Johansson, Jacob Carlquist och Philip Svenningsson.

– Vi försökte hela tiden fokusera på var pengarna och marknaderna finns i framtiden. Sen ville även göra något som kändes ”wow” och ta ett nytt steg för företaget, samtidigt som man behåller det som de är bra på, sa Ida Modée.

Förstapriset bestod av 60 000 kronor och en resa för lagmedlemmarna. Som grund för prissumman ligger en fond instiftad av Lennart ”Aktiestinsen” Israelsson. De övriga finalbidragen innefattade bland annat tryckta solpaneler som kan fästas på vilken yta som helst och en lösning som där V-TAB:s printplattform kopplades samman med AR-teknik.

2018-04-12