Mexikanska ambassadören besöker Jönköping University

Måndagen den 16 april besökte Mexikos ambassadör i Sverige, Agustín Gasca Pliego, Jönköping University tillsammans med representanter från ambassaden, konsulatet och ProMéxico (Mexikos handelskammare).

Mexicos ambassadör i Sverige, Gasca Agustín Pliego (i mitten) med Jönköping Universitys prorektor Mats Jägstam och representanter från Jönköping University, Mexikanska ambassaden och konsulatet, och ProMéxico

Besöket började på måndag förmiddag med att Jönköping Universitys prorektor, Mats Jägstam, hälsade välkommen och höll en presentation om högskolan för ambassadören och hans kollegor. Besökarna gick sedan vidare till Jönköping International Business School och Tekniska Högskolan för att höra om de samarbeten som har utvecklats med mexikanska partners.

– Det var mycket positivt att träffa ambassadören för att prata om hur vi kan fortsätta stärka samarbetet mellan Jönköping University och våra partners i Mexiko. Genom att skapa möjligheter för våra studenter i Mexiko och välkomna mexikanska studenter här i Jönköping, fortsätter vi stärka högskolans internationalisering, sa Mats Jägstam.

Jönköping University har ett långsiktigt samarbete med universitet i Mexiko inom internationellt studentutbyte och välkomnar ett stort antal mexikanska studenter som utbytes- och sommarstudenter. Partneruniversitet Tecnológico de Monterrey (TEC) är en av de mest attraktiva destinationerna för Jönköping Universitys studenter när det gäller utbytesstudier. Dessutom har högskolans studenter varit i Mexiko för att genomföra Minor Field Studies (MFS) - fältstudier för sina examensarbeten.

Just nu pågår även utveckling av samarbete med svenska företag i Mexiko där ingenjörsstudenter från Jönköping University ska kunna göra praktik samtidigt som de studerar i Mexiko.

Ambassadören gav en presentation om Mexiko till högskolans personal och studenter.

Ambassadör Gasca Pilego har besökt Jönköping flera gånger tidigare, men detta var hans första officiella besök på Jönköping University.

– Jag är väldigt glad över att vara här och tycker att Jönköping University gör ett fantastiskt jobb med internationalisering, sa ambassadören. Världen blir mindre och det känns bra att se att det går bra för de många mexikanska studenter som är här. Jag är glad att Mexiko är en del av högskolans långsiktiga planer.

Mot slutet av besöket gav ambassadören en presentation om Mexiko till högskolans personal och studenter. Slutligen hade han ett möte med några av högskolans mexikanska studenter och invånare i regionen med mexikanskt ursprung.

– Jag är glad att ambassadören pratade om vårt lands framgångar. Många fokuserar på problemen i Mexiko, så det är bra att någon är här och pratar om vad vi åstadkommit, sa Jordan Hernandez Medina, utbytesstudent från Mexiko, som deltog under presentationen.

2018-04-17