Ready, steady, light! 

När mörkret föll under kvällen den 19 november påbörjade sex stycken lag av andraårsstudenter på Ljusdesignprogrammet arbetet med 6 exteriöra ljusinstallationer i tävlingen, Ready, steady, light!, som en del i Ljusdesignprogrammets Öppet hus.

Trots kyla och duggregn var det en positiv och energifylld stämning bland personal och studenter från Ljusdesignprogrammet. Den största programpunkten var tävlingen Ready, Steady, Light! där sex ljusinstallationer designades och riggades på bara 2,5 timma.

De tävlande hade obegränsade mängder av kabel samt tillgång till färgfilter och avskärmningsfilm. En motorcykel fick en neonröd kostym under bron nära Campus Arena, fontänen på skolgården glöd i rosa, och alla installationer var kreativa och hade mängder av olika smarta lösningar.

Juryns favoritinstallation riktade ljuset igenom saker som papperskorgar för att skapa skuggmönster i ett annars mörkt hörn av campus. (foto:Daniel Ekman)

"Vi har använt oss avmånga olika små tekniker för att skapa ljusinstallationerna och en förbipasserande märker kanske inte av dem, men de hjälper till att uppfatta ljuset och bidrar till helhehetseffekten", säger Rex Tigerstrand, en av de tävlande studenterna. 

Vinnarna av "Folkets röst" kategorin var Ingrid Hansson, Rasmus Pettersson and Viktor Nyberg ljussatte gångvägen och entren till Högskolan för lärande och kommunikation.
Vinnarna av Juryns val var Rex Tigerstrand, Albin Högkvist and Elias Lindholm som ljussatte ett mörkt hörn av campus genom att skapa skuggeffekter med ljus genom träd och papperskorgar. 

Vinnaren av Folkets röst skapade med ljuset en vy av ett hus i en solnedgång på gångvägen och entrén till Högskolan för lärande och kommunikation. (foto:Daniel Ekman)

"De är bra att göra något tillsammans som är roligt och inte bara användbart, säger Ulrika Wänström Lindt, Universitetslektor arkitektur Avdelningen för Byggnadsteknik och Belysningsvetenskap. 

"Vi vill att alla ska veta att vi finns, för att visa att vi har den här spännande och unika utbildningen på Tekniska Högskolan, som hjälper våra studenter att gå vidare mot en givande karriär".

Läs mer om Ljusdesignprogrammet här

2018-11-21