JIBS-studenter reser till USA för att delta i prestigefylld tävling

Den 7 januari flyger tre masterstudenter vid Jönköping International Business School (JIBS) till the University of Vermont, i Burlington, USA för att delta i tävlingen Family Enterprise Case Competition (FECC) mellan 9 och 12 januari. Tidigare deltagande lag från JIBS har vunnit den här mycket prestigefyllda internationella tävlingen tre år i rad. Kan de göra det igen?

JIBS Family Enterprise Laget, från vänster, Steven Lau, Kristina Baumgartner och Rita Stefanuto.(foto: Alexander Grahn)

FECC är en tuff tävling för studenter och den enda i världen som fokuserar på familjeföretagande. Ledande handelsstudenter, forskare och företagsledare från 29 länder världen över samlas på the University of Vermont för att delta. JIBS masterstudenter Steven Lau, Kristina Baumgartner och Rita Stefanuto är några av dem. Med Danmark, Österrike och Italien som respektive hemländer speglar dessa lagmedlemmar JIBS internationella karaktär och de ser fram emot att delta i detta globala evenemang.

"Vi ser fram emot att träffa alla professorer som vi har läst om det senaste ett och ett halvt åren, men också att träffa andra målmedvetna studenter och yrkesverksamma från hela världen som delar vårt stora intresse för familjeföretagande", säger Steven Lau. 

JIBS har haft ett lag med i tävlingen sedan den startade år 2013 och resultaten tidigare år har varit imponerande. De kom till gruppfinal första året och därefter har de vunnit förstapris tre år i rad mellan 2014-2016. Efter att ha pausat tävlandet i två år är JIBS nu tillbaka med siktet inställt på seger. 

Under fyra utmanande tävlingsrundor ges lagen fyra komplicerade familjeföretagsfall som de genom att använda sin kompetens och tidigare träning ska lösa inom fyra timmar. De presenterar sedan sin lösning framför en jury som består av familjeföretagsforskare och familjeföretagare och de bestämmer sedan vilken grupp som bäst förstått, analyserat och presenterat sin lösning på fallet. 

Vad har varit JIBS vinnande koncept tidigare år? Enligt Massimo Baú, lektor i företagsekonomi på JIBS och som varit coach för laget som tävlar för JIBS i två tidigare omgångar, har det varit en kombination av de talangfulla, ambitiösa studenterna som valts ut samt den värdefulla träning och support som forskningscentret Centre for Family Enterprise and Ownership (CeFEO) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ger - europas bästa center för familjeföretagsforskning enligt flera internationella rankningar. 

Massimo Baú, universitetslektor vid JIBS, är coach för årets Family Enterprise lag.

"Utan tvekan så har närvaron av CeFEOs forskningsmiljö haft en inverkan på de tidigare framgångarna i den här tävlingen. Det har varit möjligt att ta del av resurser och använda sig av de främsta forskarna inom ämnet familjeföretagande och ägandeskap. Familjeföretagande handlar om affärer, men det berör också sociala, emotionella och psykologiska aspekter. På JIBS är vi duktiga på att träna våra studenter i att förstå alla dessa aspekter".  

Laget har bara tränat inför tävlingen i tre månader, de har fått flera extra insatta föreläsningar på ämnet familjeföretagande som har varit relevant för tävlingen. Det har också inneburit en massa extra träningstimmar vid sidan av de vanliga studierna sent på kvällar och helger, men alltid med stöd av sin coach och andra CeFEO medlemmar. 

"Förberedelserna har varit tuffa", säger Rita Stefanuuto. "Vi fick en massa övnings-fall att träna på, så vi har varit i skolan under flera extratimmar varje vecka. I december var det extra fullt upp, då vi hade detta paralellt med våra andra inlämningar. Men upplevelsen har varit fantastisk och vi har lärt oss massor."

Hur kommer det att gå i år? Självklart hoppas de på en hög placering, men just nu är fokus framförallt på att genomföra tävlingen på bästa möjliga sätt. 

"Det här är en unik och värdefull upplevelse för studenterna i laget", säger coachen Massimo Baú. "De kommer att träffa och prata med människor från hela världen, inklusive några av de allra mest framstående experterna inom familjeföretagande. Vi vill att de ska ha en fantastisk tid och få ut så mycket som möjligt av den."

Du kan följa lagets uppdateringar från Vermont genom att gå till JIBS Facebook sida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller JUs Instagram konto Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2019-01-07