Alumner del av teamet bakom Guldbaggen för bästa Visuella Effekter

Den 28 januari hölls årets upplaga av Guldbaggegalan och vinnaren av bästa Visuella Effekter gick till filmen Gräns och Peter Hjorth, Mikael Windelin och Christian Sjöstedt tog emot priset under galakvällen. De arbetar på företaget The Gentlemen Broncos där flera alumner från Visuella effekter-programmet också finns.

Jacob Carlsson tillsammans med Christian Sjöstedt under arbetet med Gräns.

En av dem är Jacob Carlsson som var en del av teamet bakom Gräns.

Jacob berättar att en av de största utmaningarna med projektet var att göra en realistisk trollbebis.

- För att resultatet skulle bli så realistiskt som möjligt användes en riktig bebis när de spelade in, som vi sedan gjorde en digital kopia av i 3D där vi ändrade ansiktsformen för att mer likna en trollunge. Vi gav den även en svans och hår på kroppen.

Hela 90 procent av bebisen byttes ut mot den digitala trollkopian, men ögonen och delar av huvudhåret från den riktiga bebisen behölls för att få ett så realistiskt resultat som möjligt.

- Förutom trollbebisen gjorde vi mycket arbete som man inte tänker på när man tittar på filmen, som att fixa till små fel i makeupen på skådespelarna. De satt i sminket 3 timmar varje dag och med så mycket smink kan det lätt spricka när de agerar, det hinner man inte göra om på inspelningen utan vi i postproduktionen får fixa det sista, säger Jacob.

Andra delar i filmarbetet var bland annat att lägga ihop scener där djur och människor syns på vita duken tillsammans, då de egentligen spelats in vid olika tillfällen eller i en green screen-studio.

Sofia Lovén, programansvarig för Visuella Effekter är väldigt stolt över alumnerna.

- Alumnerna som arbetat med effekterna till Gräns har suttit i Köpenhamn, en stad som drar många av våra studenter. Vår närvaro i grannlandet har växt över åren och vi har fina relationer med yrkesverksamma och företag. The Gentlemen Broncos har ett nära band med utbildningen och har kunnat växa ordentligt på bara några år, det är fantastiskt att som utbildning kunna bidra till den utvecklingen.

Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Svenska Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen under det gångna året. Läs mer om Guldbaggen här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2019-02-01