Det är kärlek i luften...

Det är snart dags för Alla hjärtans dag och i sin bloggpost på Vertikals.se går Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Jönköping University, igenom statistiken bakom romantiken och avslöjar var du kan hitta kärleken i år...

Säg det med blommor

Enligt en undersökning från Svensk Handel som gjordes 2016 tyckte 48 procent av svenskarna att dagen var värd att uppmärksamma. En något äldre undersökning från samma ställe tyckte 17 procent att blommor var den bästa presenten att ge, följt av att bjuda den man tycker om på middag. Den minst populära alla hjärtans dag-presenten att få var en ask geléhjärtan. Det kan ju vara bra att veta eftersom försäljningen av just sådan geléhjärtan tenderar att öka dramatiskt veckan före Alla hjärtans dag. Var 25:e svensk köpte en sådan och studierna visar också att kvinnor är mer benägna att köpa en gåva till sin partner denna dag än vad män är.

Var hittar du kärleken?

Om vi tittar på var i Sverige som kärleken spirar som mest, kan områden med flest andel nygifta par vara en god indikator. Mest kärlek verkar finnas i Solna, där 1,83 procent av befolkningen var nygifta, följt av Knivsta (1,78%), Sundbyberg (1,67%), Gnesta (1,67%) och Stockholm (1,64%).

...och var finns den inte?

De kommuner med lägst andel nygifta var Övertorneå (0,54%), Härjedalen (0,59%), Haparanda (0,63%), Hällefors (0,63%) och Laxå (0,66%). Men det behöver inte nödvändigtvis betyda att romantiken är död på dessa platser. Sifforna kan till viss del påverkas av åldersstrukturerna och ju högre medelålder i en kommun, desto större är troligen sannolikheten att man redan hittat en partner. 

Diagrammet visar andelen nygifta och ogifta personer som bor i Sveriges kommuner

(1) Diagrammet visar andelen nygifta och ogifta personer som bor i Sveriges kommuner. Det visar även att det inte finns något samband mellan dessa två variabler. (Klicka för förstoring)

Chans till romans

Fördig som letar efter någon att fira Alla hjärtans dag med så är det en bra idé att leta på de platser där det finns högst andel ogifta (och som aldrig varit gifta) bland de som är 20 år och uppåt.  Kommuner som Solna (48,5%), Umeå (48,2%), Östersund (47,8%), Åre (47,8%) och Stockholm (46,9%) har högst andel ogifta invånare. 

Bland kommuner med lägst andel ogifta hittar vi Lomma (24,7%), Vellinge (24,8%), Öckerö (26,0%), Höganäs (26,7%) och Staffanstorp (27,9%). Flera (men inte alla) är förortskommuner med relativt höga boendekostnader nära en större stad och där man troligen lättare flyttar till om man är två i hushållet.

Var i Sverige finns det störst potential att hitta en partner

(2) Sätter vi samman två faktorer -andel nygifta och andel ogifta personer - får vi en karta som visar var i Sverige som det finns störst potential att hitta en partner. (Klicka för förstoring)

Finns det något samband?

Det går inte att säga att de kommuner med högst andel nygifta också är där du hittar högst andel ogifta personer. Faktum är att det inte finns något signifikant samband mellan dessa båda variabler, vilket figuren (1) visar.

Men skulle vi nu slå ihop dessa båda faktorer –i en ytterst ovetenskaplig variant av ett Valentine Index - står Solna som värdig vinnare.

Här spirar kärleken som allra mest och här finns störst potential inför framtiden.

Och för alla er som inte bor i Solna, inte är nygifta, och ändå vill satsa på kärleken – kör på blommorna framför asken med geléhjärtan!

Du hittar en längre version av denna artikel, tillsammans med mer detaljerade kartor och diagram på vertikals.se.

2019-02-11