Mångfald tema på stor konferens

Stefan Sandahl och Katarina Kjellander, studievägledare JU Högskolan för lärande och kommunikation

Sex studievägledarna på JU anordnar konferensen. Två av dem är Stefan Sandahl och Katarina Kjellander. ”Det känns bra”, säger Stefan Sandahl.

Efter två års förberedelser är den nationella studievägledarkonferensen i full gång på Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping.

- Jag tror vi kommer att leverera en fantastiskt bra konferens, säger projektledaren Stefan Sandahl.

Navid Modiri föreläsare programledare bloggare

Bloggaren och artisten Navid Modiri var förste föreläsare ut på den nationella studievägledarkonferensen på Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping. Han började med att berätta hur hans lite tafatta pappa med byxorna nästan ända upp till hakan vann hans hårdhudade mammas kärlek.

Temat för konferensen som pågår till och med fredag är mångfald och internationalisering. Konferensen samlar 250 studievägledare från högskolor, universitet och lärosäten från Malmö i söder till Luleåi norr. Sex studievägledare från Högskoleservice och en person från marknadsavdelningen på Jönköping University anordnar konferensen och två av dem är Stefan Sandahl och Katarina Kjellander.

– Det känns fantastiskt med tre utropstecken efteråt, eller vad är det du brukar säga Stefan?, nämner Katarina Kjellander och ler.
– Det är väldigt spännande och jag ser fram emot innehållet, fortsätter hon.

Flera föreläsare från JU

16 föreläsare är inbokade och flera av dem kommer från JU, som Charlotta Mellander, Ingela Bergmo Prvulovic och Marco Nilsson. Några av de övriga namnen är komikern Özz Nûjen och Christian Lord, Business Director på DreamHack.

Agneta Marell, rektor för JU, välkomnade studievägledarna. Hon och pratade om vikten av att ta till vara på mångfalden i Sverige och att utbildning erbjuder möjligheter att utjämna de skillnader som finns i dag.

– Målet för sektorn är att ha en studentsammansättning som speglar samhället vi lever i. Där har studievägledarna en central roll i det personliga mötet med studenterna, säger Agneta Marell.

Har levt i ett ”mellanskap”

Därefter tog programledaren, artisten och bloggaren Navid Modiri över scenen. Han föddes i Iran och kom till Sverige som tvååring. Han upplevde inte något utanförskap, utan ett mellanskap att leva i både i den svenska och persiska kulturen. Han berättar att han lärde sig Ankeborgska genom att läsa serietidningar och att han fick lära sig den hårda vägen att barn i hans ålder inte pratar om damasker eller sviskon eller säger ”Kvack” när de blir förvånade. I dag kallar han sig inte för halvsvensk eller halviranier, utan säger att han är svensk och iranier till 200 procent. Många bidragsgivare hjälpte honom att vinna en golfrunda med Jimmie Åkesson, som auktionerades ut av Musikhjälpen. Vinnarbudet stannade på 47 500 kronor.

– Jag kom dit för att lyssna på honom, men vi var som två små rädda pojkar. Till slut frågade han mig vad jag skulle Sommarprata om och jag svarade flykt, att jag har flytt hela mitt liv. Han sa att så har han också haft det. Jag ”bondade” med Jimmie Åkesson och det var inte meningen, säger Navid Modiri.

2019-05-23