Klimatveckan på Jönköping University

Den 4 september drar årets Klimatveckan igång. Under en hel vecka kan du låta dig inspireras av föreläsningar, seminarier och andra aktiviteter.

Jönköping University är en av runt 50 organisationer som ingår i Klimatrådet i Jönköpings län och flera aktiviteter äger rum på campus under veckan.

Här nedan kan du se några av punkterna på programmet.

4-11 september

Bokbord om klimatet

Högskolebiblioteket vid Jönköping university fokuserar på klimatfrågan med ett särskilt bokbord under hela Klimatveckan.

Tid: Hela Klimatveckan (4-11 september)
Arrangör: Högskolebiblioteket, Jönköping university

4 september

Workshop i Klimatsamverkan

Klimatförändringarna är en av de största utmaningarna i vår tid. Vi behöver både minska vår klimatpåverkan och samtidigt förbereda oss på konsekvenser av det förändrade klimatet. Utmaningen är för stor för någon organisation att möta på egen hand – vi behöver samarbeta. Men vad innebär klimatsamarbete? Vad får den att fungera eller haverera? Hur kan den effektiviseras?

Välkommen till en workshop om kommunikationens roll i klimatsamverkan. Du kommer få lyssna till en föreläsning om samverkansforskning och i en workshop även själv arbeta med de samverkansutmaningar du och din organisation står inför. Workshopen hålls av Peter Berglez, professor i medie- och kommunikationsvetenskap, och Otto Hedenmo, doktorand i medie- och kommunikationsvetenskap, båda vid Jönköping University med inriktning mot hållbar kommunikation.

Tid: kl 10 - 12
Plats: Kulturhuset Spira, tredje våningen, Jönköping.
Arrangör: Jönköping University

Anmälan görs till Otto Hedenmo, otto.hedenmo@ju.se.

Workshopen kommer spelas in för att i anonymiserad form användas i forskningssyfte.

5 september

Carbon Fee & Dividend - a climate solution where everyone can win

Jonathan Moregård is the group leader for the Jönköping branch of Citizens' Climate Lobby. On September 5 at 16.00h, he will hold an inspiring lecture about "Carbon Fee & Dividend - a climate solution where everyone can win" at Jönköping University. Come and learn about the CCL's proposal on how to tackle the climate crisis! The event is hosted by Students for Sustainable Action and fika will be provided for attendees.

Time: 16.00
Place: Jönköping University
Host Students for Sustainable Action

OBS! Föreläsningen ges på engelska.

6 september

Klimatberättelser - workshop i digital storytelling

Workshop i digital storytelling - vad har du för relation till klimatutmaningarna, är du optimist med fokus på omställning, eller är du orolig över förändringarna som sker? Ragnhild Larsson, känd från Klimatpodden, håller i en interaktiv workshop i digital storytelling - skapandet av din egen klimatberättelse.

Max 30 deltagare (först till kvarn gäller).

Tid: 09:00-12:00
Plats: Jönköping University, Jönköping
Arrangör: Jönköping University

Läs mer om workshopen och anmäl dig här

8 september

Solsafari

Solsafari arrangeras för tredje gången! Under dagen kan du besöka olika solcellsanläggningar, ställa frågor till ägaren och få information om hur de fungerar i praktiken. Med hjälp av kartor och adresser hittar du enkelt till din närmsate anläggning. Under solsafarin kan du bland annat besöka Jönköping Universitys nya hus K!

Tid: 10.00 - 15.00
Plats: Hela Jönköpings län
Arrangör Klimatrådet

Läs mer om Solsafari

10 september

Krisberedskap och klimatanpassning

Ett klimat i förändring kommer medföra utmaningar även för samhällets hantering av olyckor och kriser. Krisberedskap och klimatanpassning har mycket gemensamt – att genom planering och förberedelser minska samhällets utsatthet och negativa konsekvenser. Under eftermiddagen presenteras både praktiska erfarenheter av ett klimat i förändring och den senaste forskningen inom krissamverkan.

Tid: 13.00 - 16.00
Plats: Lokal HB 116, HLK, Jönköping University
Arrangör: Länsstyrelsen i Jönköpings län och Jönköping University

Läs mer

11 september

Solbilsrace - bästa solbil vinner!

TÄVLING! På Klimatveckans finaldag kommer länets vassaste teknikelever ställas mot varandra i en solbilstävling! Med egentillverkade solbilar kommer de tävla i design, innovation och framförallt snabbhet. Kom för att rösta på snyggaste designen eller heja på din favoritbil - alla är välkomna!

Tid: 10:00 - 14:00
Plats: Atteviks Jönköping
Arrangör: Klimatrådets ungdomsråd, JU Solar Team, Atteviks.

Läs mer om solbilsracet

Om klimatveckan

Klimatveckan arrangeras av Klimatrådet sedan år 2014 med syfte att bidra till att nå visionen om att Jönköpings län senast år 2050 är ett plusenergilän. Klimatveckan präglas av gränsöverskridande, lättillgängliga och motiverande aktiviteter som ger kunskap, inspiration och ökad medvetenhet om fördelarna med ett aktivt klimatarbete.

Hela programmet för klimatveckan hittar du här

2019-08-28