Hållbarhetsfestival på Jönköping University

Under hela vecka 40 så har Shaping our Future – JU Sustainability Festival ägt rum på campus, med olika aktiviteter, utställningar och prisutdelningar.

Det var en vecka fullproppad med aktiviteter på temat hållbarhet på Jönköping University. Besökarna kunde följa med på guidade visningar av så kallad Urban Farming, eller stadsodling, på taket till Högskolan för lärande och kommunikation där det odlas allt från vindruvor till spenat.

Det ordnades filmvisning av den uppmärksammade Steven Spielberg-producerade dokumentären Finding Oscar, i samarbete med bland annat SIDA och svenska FN-förbundet, med efterföljande diskussion.

Studentföreningen Students for Sustainable Action ordnade Green Day, en dag fylld med workshops, spel och diskussioner på temat hållbara städer och samhällen.

Tillsammans med Science Park Jönköping och Almi anordnades ett 24 timmars så kallat Sustainable Innovation Race på temat hållbarhet och affärsnytta, där 150 studenter från Jönköping University under ett dygn tävlade i lag för att hjälpa lokala små- och medelstora företag att utveckla lösningar som kan bidra till en hållbar utveckling och samtidigt ge en tydlig affärsdriven kundnytta.

Hela torsdagen den 3 oktober var vikt till Jönköping Universitys hållbarhets- och mångfaldsdag. Med föreläsningar, workshops, nätverkande och runda bordsdiskussioner, för att på eftermiddagen avslutas med prisutdelningar i Jönköpings läns första Sustainability & Diversity Award-utdelning.

Sustainability & Diversity Award Ceremony

Under eftermiddagen och tidig kväll på torsdagen så delades ett antal priser på temat hållbarhet och mångfald ut till studenter, forskare, företag och organisationer. Prisutdelningen anordnades av Jönköping University Sustainability and Diversity Network och Science Park. Här nedan presenteras vinnarna i de olika kategorierna.

JU Change Agent

Susanne Merkler från Students for Sustainable Action prisades för sitt hållbarhetsengagemang.

Bästa kandidatuppsats

Martina Leoneli, Emma Kurvits och Kajsa Kronkvist, Jönköping International Business School, prisades för sin uppsats Mind the Gap: The unexplored linkage between Corporate Mindfulness and Sustainability Adoption

Bästa masteruppsats

Jana Schwartz och Lea Pegels, Jönköping International Business School, prisades för sin uppsats Earth3 measures in sustainability reporting: Reinforcing transformational change through indicator and target setting

Bästa forskningspublikation

Maria Hammarsten, Per Askerlund, Ellen Almers, Helen Avery och Tobias Samuelsson från Högskolan för lärande och kommunikation prisades för sin forskningsartikel Developing ecological literacy in a forest garden: children’s perspectives i Journal of Adventure Education and Outdoor Learning.

Bästa Start-up-företag

Green Matters

Bästa företag

Rekoshoppen

Bästa organisation

Students for Sustainable Action

Vinnare i 24H Innovation Race for Sustainability

Team Nordisk Plast

En lyckad vecka

"Det är så fantastiskt att se samarbetet mellan alla fackhögskolorna på Jönköping University och hur vi kan samarbeta långsiktigt för målen för hållbar utveckling tillsamans med Jönköping Science Park, Jönköpings Kommun, affärspartners och icke-statliga organisationer. Tillsammans levererade vi en livlig första Shaping our Future-festival om hållbarhet och mångfald, för att fira Jönköpings förändringsskapare och deras arbete", säger Guénola Nonet, universitslektor i företagsekonomi och projekledare för festivalen.

Arbetet med hållbarhet och mångfald på Jönköping University slutar givetvis inte med festivalen. Till exempel fick ett antal anställda på högskolan träning i carbon literacy och de kommer även att i sin tur utbilda sina kollegor.

Science Park och Jönköping University enades även om att göra både 24H Innovation Race och hållbarhets- och mångfaldspriserna till ett årligt återkommande event.

"Detta är bara början - vi kan göra så mycket mer", avslutar Guénola Nonet.

2019-10-04