JU till Thailand med fem andra lärosäten: "Tillsammans är vi bäst i Sverige"

Jönköping University och fem andra lärosäten åkte i veckan till Bangkok, Thailand, för att förbättra sin internationalisering.

- Tillsammans är vi bäst i Sverige på det här, säger Roy Andersson, internationaliseringsansvarig på Tekniska Högskolan i Jönköping.

Tekniska Högskolan på Jönköping University ansvarar för samarbetsprojektet, som handlar om hur svenska lärosäten ska bli bättre på internationalisering. Det är ett Vinnovaprojekt som pågår i tre år och omfattar åtta miljoner kronor. Tekniska Högskolan i Jönköping har genom Internationella campus jobbat upp ett bra samarbete med flertalet både företag och universitet i Bangkok. Det har uppmärksammats på flera håll av universitet och högskolor i Sverige.

"Många lärosäten är imponerade"

- Vårt koncept med Internationella campus är helt unikt i Sverige och många lärosäten är imponerade över hur vi kan åstadkomma detta, säger Roy Andersson, som är med på resan.

Målet med projektet är att utveckla lärosätenas internationalisering med utländska företag och universitet. Man vill även förbättra studentutbytet och forskningen med koppling till näringslivet.

Tiotal företagarbesök på sju dagar

På programmet står besök på ett tiotal företag, tre universitet samt Bangkoks motsvarighet till Science Park.

- Du hinner inte med mer än två företagsbesök per dag på grund av att det tar så lång tid att ta sig fram i trafiken i Bangkok, säger Roy Andersson.

Han och hans kollegor kommer att träffa 13 JTH-studenter som studerar och gör praktik på företag i Bangkok. Fem personer från Jönköping University (fyra från JTH och en från kommunikationsavdelningen) ingår i resesällskapet. Flera av företags- och universitetsbesöken kommer att dokumenteras med intervjuer, bilder och filmat material.

"Våra studenter är mycket uppskattade"

Att växla studier med arbete genom Internationella campus i Bangkok lockar många studenter från JTH. Skolan har de senaste fyra åren haft över 100 studenter på tre universitet i Bangkok. Och intresset är ömsesidigt.

- Våra studenter är mycket uppskattade där, säger Roy Andersson.

Tiden utomlands ger även JTH-studenterna bra erfarenheter för framtiden.

- Förutom att se landet och kulturen lär sig studenterna om företagsklimatet i regionen. Det är en nyckel till att kunna jobba inom Bangkokregionen eller mot företag i regionen från exempelvis Sverige, säger Roy Andersson.

Vad uppskattar du mest med de här resorna?

- Att se studenterna utvecklas och uppskattningen från näringslivet i regionen, säger Roy Andersson.

När han och andra representanter från JTH reser till Bangkok är det tradition att JTH-studenter på Internationella campus möter thailändska studenter i fotboll. Så även denna gång.

- Fotboll är vår nationalsport och thailändarna vi spelar med älskar det.

JU-matchställ

JTH-studenterna ställer upp i matchställ bestående av t-shirts med JU-loggan på och båda lagen brukar ha cheerleaders vid sidan av planen. Roy Andersson ingår i JTH-laget.

- Det är jätteroligt. Vi vann med 6-1 förra året och jag tror att vi vinner med 4-2 i år, säger Roy Andersson och ler.

Hur det går i fotbollsmatchen och mycket mer från Bangkokresan återkommer vi till om några veckor.

De sex lärosätena i samarbetsprojektet är: Jönköping University, Linköpings universitet, Mittuniversitetet i Sundsvall, Högskolan i Halmstad, Högskolan i Skövde och Malmö universitet.

2019-10-21