Premiär för vårens Offentliga föreläsningsserie

Torsdag den 23 januari startar vårens offentliga föreläsningsserie på Jönköping University, då allmänheten kostnadsfritt kan ta del av populärvetenskapliga föreläsningar av forskare kopplade till högskolan.

Vårens program är brett och innehåller ämnen som sträcker sig mellan vad som kännetecknar framgångsrika elitidrottsmiljöer, högfluorerade kemikalier i Vättern och representationen av kvinnor i en nationalistisk Facebookgrupp. Vi får också höra om träindustrins roll i och betydelse för Jönköpings län, både tidigare, just nu och i framtiden, samt vilken mardröm det skulle vara att leva livet utan gjutna komponenter.

­– Tanken med föreläsningsserien är att spegla Jönköping Universitys verksamhet och intresseområden. Programmet kan se spretigt ut, men det är liksom hela poängen då högskolan bedriver forskning inom en rad olika områden, berättar Carl-Johan Svensson och Joakim Öberg, som är samordnare för föreläsningsserien.

De offentliga föreläsningarna är ett sätt att sammanlänka samhället och den akademiska världen genom att forskare får dela med sig av sina resultat i ett öppet forum.

­– Det ska vara möjligt att gå på de här föreläsningarna utan några särskilda förkunskaper. Vi vill ha låga trösklar in till vår verksamhet, berättar Carl-Johan Svensson och Joakim Öberg.

Med start torsdagen den 23 januari klockan 18.30 och flera torsdagskvällar under våren bjuder Jönköping University i samarrangemang med Folkuniversitetet in allmänheten till Högskolan för lärande och kommunikation (sal Hc113) för att lyssna till dessa populärvetenskapliga föreläsningar. Föreläsningarna är på olika sätt kopplade till högskolans forskningsområden och är helt kostnadsfria att besöka.

Det fullständiga programmet för våren finns att läsa på www.ju.se/offentliga , där det också går att se föreläsningarna live via en webbsändning.

2020-01-21