Stöd för svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali

Jönköping University sluter nu tillsammans med flera lärosäten i Sverige upp bakom kravet på att Iran omedelbart släpper Ahmadreza Djalali, tidigare forskare vid Karolinska Institutet (KI) och svensk medborgare.

Ahmadreza Djalali greps av polisen i Iran för drygt fyra år sedan. Han befann sig då på en föreläsningsturné i landet för att tala om sitt forskningsområde, katastrofmedicin. I samband med gripandet anklagades han bland annat för spioneri och “fiendskap med Gud”. Året därpå, den 21 oktober 2017, dömdes han till döden.

Det internationella nätverket Scholars at Risk där 21 svenska lärosäten ingår, däribland Jönköping University, tillhör de som också kräver att Ahmadreza Djalali släpps fri. Även SUHF (Sveriges Universitets- och Högskoleförbund) har publicerat ett uttalande med krav om frigivning för Djalali.

- Demokratiska värden och akademisk frihet är grundstenar inom forskning och som svenskt lärosäte är det viktigt att stå upp för dessa värden. Genom vårt medlemskap i Scholars at Risk (SAR) stöder Jönköping University åtgärder för att öka medvetenheten om Djalalis situation och verka för hans frigivning, säger Agneta Marell, rektor för Jönköping University.

I uttalandet från SUHF påtalas att "arresteringen och domen är ett flagrant åsidosättande av internationella principer om akademisk frihet, rättssäker juridisk prövning och human behandling av fångar, som garanteras av den allmänna deklarationen om mänskliga rättigheter och den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter, som även Iran har anslutit sig till."

Mer information:

SAR (Scholars at Risk) pressmedelande om Djalali Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Amnestys pressmeddelande Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Debattartikel i Expressen – upprop från svenska lärosäten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2020-11-30