Stor succé för näringslivsdag på Tekniska Högskolan

Näringslivsmässan Karriärum på Tekniska Högskolan vid Jönköping Univeristy.

Det var gott om folk, men ingen trängsel under näringslivsdagen Karriärum på Tekniska Högskolan vid Jönköping Univeristy.

Omkring 100 företag och 1 500 studenter deltog i näringslivsdagen Karriärum den 17 november på Tekniska Högskolan (JTH), Jönköping University. Många uppskattade att det var en fysisk mässa efter fjolårets digitala event.

Saab Training & Simulation på Karriärum på JTH.

Tidigare JTH-studenten Simon Carlbäck, mjukvaruutvecklare på SAAB Training & Simulation i Huskvarna visar upp en simulator av ett antitankvapen, som studenterna fick testa att lägga upp på axeln och sikta med mot en skärm.

Ingrid Wadskog, vd på JTH.

Ingrid Wadskog, vd på JTH.

Karriärum är den stora mötesplatsen för företag och JTH-studenter, som under mässan söker praktikplatser, företag till sina examensarbeten eller extrajobb. Samtidigt ges möjlighet för företag att hitta studenter som har kompetensen de behöver till sin verksamhet. Nätverkande var ordet för dagen och överallt på mässan fördes det samtal och knöts kontakter mellan studenter och företag.

Ingrid Wadskog, vd på Tekniska Högskolan, tycker att årets Karriärum överträffade alla förväntningar.

– Det fanns en förväntan i luften inför mässan och det blev ett otroligt lyckat och fint arrangemang. Jag var runt på mässan och pratade med studenter, företag och personal och alla var nöjda. Det var mycket folk, men det blev ingen trängsel utan studenterna fördelade sig bra mellan företagen, säger Ingrid Wadskog.

Tidigare JTH-studenter

Flera av representanterna för företagen som ställde ut på mässan har tidigare studerat på JTH. Simon Carlbäck och Filip Karlsson på Saab Training & Simulation i Huskvarna, har exempelvis en examen från Inbyggda system på JTH.

– Det är kul att vara här igen och Karriärum är ett bra sätt för oss att snappa upp nya, lokala förmågor. Det var så det började för mig som student och det ledde sedan till min nuvarande anställning, säger Simon Carlbäck, mjukvaruutvecklare på Saab Training & Simulation.

Företaget Xense Vision var med på Karriärum för första gången och de fick mersmak.

– Studenterna är intresserade och många kommer fram och pratar examensarbeten och praktik. Det ska bli roligt att se vart det tar vägen och vi kommer säkert tillbaka hit nästa år igen, säger Christian Karlström, vd på Xense Vision.

De hade även bra samtal med många företag under Karriärum.

”Bidrar med ett nytänkande”

Johan Friestedt, Digitalisation Manager R&D på Kongsberg Automotive i Mullsjö, ser Karriärum som en bra möjlighet att träffa JTH-studenter på. Han tycker att studenterna bidrar med ett nytänkande som de som har jobbat i några år eventuellt saknar.

- De kommer med fräscha idéer från skolan och löser problem på andra sätt än vad vi kanske hade gjort. Det är jätteroligt att vara här på JTH igen och det ger jättemycket att få träffa studenterna ansikte mot ansikte och kunna presentera våra produkter för dem, säger Johan Friestedt.

”Ger oss alla möjligheter”

Några studenter på mässan var Therese Tufvesson, Johanna Johnsson och Elaine Ljungberg, som läser fjärde året av Civilingenjör: Industriell Produktframtagning. De var där och rekade lite inför nästa år, då de ska göra sina examensarbeten. De tyckte att årets mässa var ett stort steg framåt jämfört med i fjol och att det var fler företag där än de hann att prata med.

– Karriärum ger oss alla möjligheter till att få både praktik, examensjobb och sommarjobb. Företagen som kommer hit vill verkligen träffa studenter, säger Johanna Johnsson.

Studenter som hjälper till under Karriärum står vid en informationsdesk på JTH.

De här JTH-studenterna bistod mässbesökarna med information. Från vänster: Klas Ekstrand, Olle Karlsson, Sofie Magnusson, Isa Burman, Noa Andersson, Julius Borgvind och Swezin Yu.

Företagare på näringslivsdagen Karriärum.

Johan Friestedt (till vänster) och Marcus Jackson på Kongsberg Automotive AB i Mullsjö under Karriärums AW.

Rum under Karriärum på JTH.

Cirka 100 företag och 1 500 studenter fanns på plats under Karriärum.

Studenter på näringslivsdagen Karriärum på JTH.

Det var fler företag på Karriärum än vad JTH-studenterna Therese Tufvesson, Johanna Johnsson och Elaine Ljungberg hann att prata med.

2021-11-19