JIBS nummer två bland handelshögskolor i Sverige

I en ny universitetsranking från Research.com placerar sig Jönköping International Business School (JIBS) vid Jönköping University som nummer två i Sverige när det gäller forskning inom Business and Management. Rankingen baseras på hur många välciterade forskare ett lärosäte har inom området Business and Management.

View of Jönköping International Business School from campus.

Jönköping International Business School är hem till toppforskare inom Business and Management.

När det gäller antalet toppforskare inom Business and Management och deras kombinerade genomslagskraft i form av citeringar placerar sig JIBS som nummer två av alla lärosäten i Sverige och bland de 132 bästa i världen.

Research.coms ranking baseras på närmare 6000 forskares så kallade h-index, vilket är ett mått baserat på antalet citeringar och beskriver både produktivitet och räckvidd i publicering. De med ett h-index på 30 eller mer kvalificerade sig i urvalet som toppforskare inom Business och Management. Universitetsrankingen baseras på det totala antalet toppforskare vid varje institution och deras sammanslagna h-index.

JIBS har tre sådana toppforskare inom Business and Management: professor Per Davidsson Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., professor Mattias Nordqvist Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och professor Charlie Karlsson Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Det sammanslagna h-indexet för de tre forskarna uppgår till 134. Linköpings universitet är det lärosäte som rankas högst i Sverige, med fem sådana forskare och ett sammanslaget h-index på 214.

Per Davidsson

Charlie Karlsson

Internationellt erkännande

Det är inte första gången som JIBS uppmärksammas för kvaliteten och genomslagskraften i sin forskning. 2021 rankades JIBS som nummer ett i Europa inom familjeföretagsforskning (Rovelli, Ferasso, De Massis, & Kraus, 2021). 2017 rankades JIBS som nummer ett i Europa och som nummer två i världen för sin entreprenörskapsforskning i två olika rankingar (Xu, Chen, Fung & Chan, 2017) och på första plats i Sverige och fjärde plats i Norden inom det bredare området Business and Economics (Nordforsk, 2017). Skolan placerade sig också nyligen på Financial Times lista över Europas bästa handelshögskolor.

Bibliometri: statistiska metoder för att analysera publikationer, exempelvis citeringsanalys genom mätning av forskningspublikationers påverkansfaktor och forskares h-index. Förenklat går metoderna ut på att räkna publikationer och citeringar för att få ett mått på till exempel en forskares inflytande inom sitt forskningsområde.

- Den här rankingen är baserad på den bibliometriska* prestationen hos de mest citerade forskarna i världen. De är inte bara enastående forskare utan också mentorer, kollegor och inflytelserika medlemmar i våra forskargrupper. De utgör själva grunden för både utbildning och samhällsengagemang. Detta innebär i sin tur att både våra studenter och våra samarbetspartners i samhället kan dra nytta av vår akademiska miljö, säger Jerker Moodysson, vd på JIBS.

Läs mer om den forskning som bedrivs vid JIBS och dess forskningscentrum här.

Läs mer om rankingen från Research.com här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

2022-02-22